20 Dakikada Makale Yazmak

Makale yazmak zor zanaat. Fakat bir makaleyi hazırlamak için 20 dakikadan fazla vakit harcamak birçoğumuz için lüks. Özellikle iş hayatının yoğunluğu içerisinde bu derece zaman kaybı pek akıl kârı da değil.

Kabul ediyoruz. İnternet gücünü içerikten almakta. Ve bu yarışta sadece güncel ve özgün makalelere sahip olanlar ayakta kalabiliyor. Ancak 2000 kelimelik detaylı makaleler yayımlamak da her yiğitin harcı değil. Hal böyleyken iyi ve bir o kadar da seri bir makale yazarı olmak için yapmanız gerekenleri hızlıca hatırlayalım. Unutmadan, hızlı makale yazmak kaliteden ödün vermek anlamına gelmiyor.

İşte size daha verimli makale yazmak için 8 kritik öneri :

20 dakikadan kısa sürede makale yazmak için 8 öneri

Hazırsanız başlayalım :

1.Düşüncelerinizi kuluçkaya yatırın.

Kendinizi zorlayarak hakim olmadığınız bir konuda aceleyle yazacağınız makaleler pişmanlıkları da beraberinde getirir. Konuyu ve aklınızdaki başlığı not alın. Ve bu makaleyi şimdilik yazmayıverin. Fikirlerinizin oluşmasına, bilginizin güçlenmesine müsade edin. İlgili konuya tam olarak hakim olduğunuz da zihniniz size o konuya başka perspektiflerle bakma imkanı da tanıyacaktır. İşte o zaman yaratıcı ve özgün olabilirsiniz.

2.Fikirlerin uçup gitmesine önem vermeyin.

Makaleyi yazmaya başladığınızda işin kronolojik sıralamasının hazır olması size zaman kazandırır. Böylece makaleyi yazarken tekrar ve tekrar düşünmenize gerek kalmaz. Bunun içinde üzerine yazmak istediğiniz konuları küçük bir word belgesi veya not defterinde kayıt altında tutun.

Birçok yazar için makale konusunu belirlemek sürecin yarısını oluşturmakta. Fikirlerinizden oluşacak bir liste oluşturmak bu süreyi minimize etmekte.

Örneğin şans yüzünüze güldü ve makaleniz için birden fazla konu buldunuz. Arasından en iyisini seçin. Ancak arta kalanları da not almayı unutmayın. Çünkü ileride aynı konuyu tekrar keşfetmek için belki de saatler kaybedeceksiniz.

3.Ara verin.

Güzel bir makaleye başladınız. Ancak bir süre sonra etrafınızda uçuşan ilham perileri kayboluverdi. Ne yapacaksınız?

Gayet basit. İlk olarak makaleyi kaydedin. Daha sonra konuyla tamamıyla alakasız şeylerle uğraşın. Biraz müzik dinleyin, oyun oynayın ya da çıkın dışarı ve hava alın. Hatta başka bir konudaki makaleniz ile bile meşgul olabilirsiniz. İlham perileri tekrar etrafınıza toplanır gibi mi oldu? Dokümanı tekrar açın ve yazmaya devam edin.

Bu da ilginizi çekebilir  WordPress'te Konu Altlarını current_post ile Değerlendirme

Önünüzde tıkanmış bir makale ile beklemeniz size sandığınızdan da fazla zaman kaybettirebilir. O yüzden bu küçük araları kendinize çok görmeyin.

4.Başlamadan bitirin.

Makalelerinizi detaylandırın. Ancak konu dışına doğru çıkan alt başlıklarınızı daha yazıya dökmeden kırpın. Makalenizin ana konusunu desteklemeyen içerikleriniz hakkında acımasız olmalısınız. Ancak vur dediysek öldürmeyin. Kırptığınız bu alt başlıkları da not alın. Kimbilir ileride bu bilgileri harmanlayarak yeni bir makale oluşturabilirsiniz.

5.Anlatacaklarınızı listeler halinde sunun.

Uzun ve kendi içerisinde parçalara ayrılmamış makaleler kullanıcı gözünde okunabilirliğini yitirir. Bu yüzden sunumlarınızı parçalayarak yapmanız odağı ve dikkati korumanızı sağlar.

Örneğin “Web Tasarımında 5 Popüler Trend” isimli makalemizin daha başlığında, yazı dahilinde bizi 5 ayrı alt başlığın beklediğini görüyoruz. Bu yapıdaki listelemeler okuyucuların ilgisini çeker, gözle takibi kolay kılar.

6.Kısa kesin.

Hakkaten 20 dakikadan kısa sürede makaleler yazmak gibi bir kaygınız varsa “kısa kesin”, 600 kelimenin üzerine çıkmayın. Korkmayın, kısa makaleler yazıyorsunuz diye içeriğinizden ödün veriyor sayılmazsınız. Bu makale de 600 kelimeden oluşuyor ancak faydalı bilgiler içeriyor.

7.İyi bir fikri beklemeye almayın.

Üzerine makale hazırlayabilecek konularınıza bakarken yazımı kolay olanları ileri bir tarihe ertelemeyin. Bugün basit diye nitelendirebileceğiniz bir konu yarın sizin için daha meşakkatli bir yapıya bürünebilir. Sizin amacınız zaman kazanmak ve bunu şimdi yapmak. O zaman bu tip ‘çantada keklik’ makaleleri ertelemeyin. Aklınızda yazıya dökülecek fikirler hazırken makalenizi yazın.

8.Sizden öncekilerden haberdar olun.

Üzerine çalıştığınız bir makaleyle aynı içeriği konu almış başka makaleler olması gayet normal.

Bir konu hakkında birden fazla yazarın fikirlerini okumak size daha geniş bir açıdan bakma imkanı tanır. Bu yüzden makale yazmadan önce aynı konuyu ele almış başka yazılara da göz atın. Bunu yapmak için illa bilgisayar başına oturmanıza gerek yok. Otobüs beklerken, uyumadan önce veya tuvallette bu işe zaman ayırabilirsiniz. Akıllı telefonlar bu yüzden var.

Sizce?

Bu adımları izleyerek makale yazımında harcadığınız eforu ve zamanı oldukça düşürebilirsiniz. Ancak atalarımızın da dediği gibi ‘her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır’.

Peki ya doğru ve verimli makale yazımı için siz neler önerirsiniz? Yorumlarınızı bekliyoruz.