AdSense’in Tıklama Başına Maliyet’i (TBM) nasıl arttırılır?

AdSense TBM
Türkiye’de her geçen gün daha da popülerleşen “İnternet üzerinden para kazanmak” kavramı bizleri AdSense üzerine yoğunlaşmaya itiyor. Bu makalemizde yine AdSense’in geniş dünyasının bir ucundan tutacağız. Cevabını arayacağımızın sorulara şöyle bir bakalım.

  1. ‘Tıklama Başına Maliyet’ nedir?
  2. Niche nedir?
  3. AdSense geliri nasıl arttırılır?
  4. ‘Tıklama Başına Maliyet’ nasıl arttırılır?

‘Tıklama Başına Maliyet’ nedir?

TBM, AdSense’in bize sunduğu yayımcılık hizmetinde, web sayfamızdaki reklamlara her tıklandığında kazandığımız paradır. Temelinde Google’ın dev reklam hizmeti AdWords tarafından güncellenmekte, reklamverenlerin rakamları TBM değerimize yön vermektedir.

Tıklama Başına Maliyet değerinin yukarı veya aşağı oynamasının yüzlerce sebebi vardır. Sitenizin kategorisi, AdWords’ün saatlik değişen reklam bütçe hizmeti, içeriğiniz, yaşadığınız ülke, trafiğiniz, tasarımınız, bu liste sonsuza kadar uzatılabilir.

Google, “Bazı reklamverenler, reklamını yaptıkları ürün veya hizmetin ne olduğuna bağlı olarak, tıklama başına diğerlerinden daha fazla ödeme yapmak isteyebilirler.” tanımlamasıyla yelpazenin geniş olduğunu belirtiyor.

Niche nedir?

‘Niç’ diye okunan, oyuk veya gedik anlamını çıkarabileceğimiz Niche kelimesi artık önem kazanıyor. ‘Taşı gediğine koymak’ olarak tanımlayabileceğimiz bu kelime TBM değerini arttırmamızda altın değerinde.

Niche, onlarca içerik kategorisine sahip içeriklere değil de belirli bir içeriği yoğunlaşan, çerçevesi biraz dar sitelere verilen isimdir. Yani rekabeti az, geliri yüksek olandır. Örneklerle devam edelim.

Çemberlitaş civarında nargile ve pipo için tütün üreten esnaf satışlarını arttırmak için AdWords’e reklam veriyor diyelim. Daha önce oluşturduğunuz bir web sayfasında ‘Çemberlitaş’ın ne iyi nargilecilerini ve tütün üreticilerinizi’ yazdınız varsayalım. İşte bu AdWords reklamının direk hedefi sizin siteniz olacaktır.

Unutmayın Google’ın aramalarının büyük bir kısmı ikiden fazla kelime içermektedir. Kimse ‘nargile tütünü’ diye arama yapmaz, yapılacak arama ‘çemberlitaş nargile ürünü’ şeklinde olacaktır. Böylece hem AdWords’e reklam veren esnaf, hem de onun reklamını başarıyla yayınlayan siz kazanacaksınız. Ayrıca Niche olduğunuz için TBM değeriniz yükselecektir.

Peki doğru kelimeyi nasıl seçeceğiz? Daha önce üzerine konuştuğumuz aşağıdaki makaleyi incelemenizi öneririz.

Makale : Google’ın Ücretsiz SEO Araçları

Bu makalede yer verdiğimiz Google AdWords Anahtar Kelime Planlayıcı doğru kelimeyi seçmenizde size yardımcı olacaktır.

Rekabeti düşük bir kelime seçin. Sonrasında bu kelime için .com uzantılı domainleri kontrol edin. Eğer popüler olmayan bir Niche ve uygun domain bulursanız projenizi geliştirmeye başlayabilirsiniz. Fakat unutmayın, bu çok sık vereceğiniz bir karar değil. O yüzden emin olmadan boşa kürek çekmeyin.

İçeriği hazırlayacağınız dil ise ne yazık ki önemli. Türkçe’den ziyade İngilizce daha yüksek TBM sunuyor. Eğer İngilizceniz yetersizse bu moralinizi bozmasın. Türkçe bir içerik ile de yüksek gelirlere ulaşabilirsiniz. Sadece biraz sabırlı ve inatçı olmanız gerekmekte.

Burada küçük bir hatırlatma yapalım. İçeriği konusunda bilgi sahibi olmadığınız, sağdan soldan topladığınız bilgilerle oluşturduğunuz web sayfaları genellikle sizi sonuca ulaştırmayacaktır. Unutmayın, uzun soluklu bir proje geliştirmek istiyorsanız içerik eklerken keyif almanız gerekiyor.

AdSense geliri nasıl arttırılır?

Artık yavaş yavaş makalenin en ilgi çekici alanlarına geliyoruz. Adobewordpress olarak gelir arttırımı ile ilgili anahtarları paylaşacağız fakat ilk başta beklentileri biraz düşürelim : “Çabalamadan ve istemeden başarı gelmeyecektir.”

AdSense gelirinizi arttırmanızın için doğru içeriği, yüksek sayıda ziyaretçiye sunmanız gerekmekte. Yani kısaca anahtar kelimelerimiz şunlar : içerik, ziyaretçi sayısı.

Tıklama Başına Maliyet değerini yükseltmek için Niche’in ne derece önemli olduğunu konuştuk. Fakat başarıya giden başka yollarda var. Makalemizin devamında TBM’yi yükseltmek için neler yapmanız gerektiğini, neler yapmamanız gerektiğini anlatacağız.

‘Tıklama Başına Maliyet’ nasıl arttırılır?

AdSense’in popüler terimlerini artık tanıdık. Ne işe yaradıklarını da öğrendik. Şimdi sıra kazancımızı arttırmakta. Aşağıdaki maddeler TBM arttırımı konusunda size yardımcı olacaklar.

Bu da ilginizi çekebilir  Doğru reklam yerleşimi ile AdSense gelirinizi arttırın

TBM arttırmak için neler yapmalı?

  1. Web sayfanıza yaptığınız reklam yerleşimine önem verin. Okuyucu rahatsız etmeyecek tasarımlar oluşturun. Profesyonel destek için “Doğru reklam yerleşimi ile AdSense gelirinizi arttırın” isimli makalemize bakabilirsiniz.
  2. Yüksek PageRank değerinin daha yüksek TBM sunduğu aşikar. Hal böyleyken düzenli olarak özgün içerik ekleyin ve PR değerinizi yükseltmeye çalışın.
  3. Tüm reklamlarınızın hem metin hem de resim/zengin medya seçeneğini aktif edin. İçeriğiniz ile ilgili reklam yayınlayanların sayısı yükseldiğinde AdSense sizin için en yüksek kazançlı reklam tipini seçecektir.
  4. TBM ile ilgili yazılan birçok Türkçe makalede sayfa sayfa filtre listesi dikkatimizi çekti. Biz Adobewordpress olarak uzun filtre listelerini kesinlikle önermiyoruz. Sadece reklamlarından rahatsız olduğunuz ağları engelleyin. Böylece TBM değeri yüksek olan reklamları fark etmeden engellememiş olursunuz.
  5. Reklamlarınız üzerinde oynamalar yapın. Yerlerini ve boyutlarını sürekli olarak değiştirin. Bu değişimlerde elde ettiğiniz sonuçları not alın. Hangi reklam tipinin hangi alanda başarı sağladığını öğrenmeye çalışın.
  6. TBM değerinizi yükseltmeniz için bir göz atmanız gereken konu da ‘Hedeflenebilir reklam yerleşimi’ olacaktır. Özel kanallarınızı bu pozisyona çevirmeniz saniyeler alacaktır. Böylece reklamverenlerin dikkatini çeker, kazancınızı arttırsınız. Bu işlemi nasıl yapacağım dediğiniz duyar gibiyiz. Google “Reklam yerleşimi ve reklam yerleşimi oluşturma” makalesiyle size yardımcı olacaktır.
  7. “İlk reklam birimi önemlidir” diyerek Google bir diğer ipucuyu bizlere veriyor. Peki bu ne anlama geliyor? Şöyle özetleyelim : Google sizden en yüksek TO (Tıklanma Oranı) değerine sahip reklamınızı ön plana çıkarmanızı istiyor. Bu işlemi yapmak gayet basit. TO değeri yüksek olan reklamı, HTML içerisinde diğer tüm reklamların üstüne taşımanız gerekiyor.
  8. Bildiğiniz gibi AdSense bizlere sayfa başı 3 adet reklam yayınlama hakkı tanıyor. 3 adet reklam demek, 1000 çoğul hit alan web sayfasında 3000 gösterim demek. Gösterim bu kadar yüksekken TO düşük olursa kazanç kaybı yaşayabilirsiniz. Bu yüzden oranı düzgün tutturup gerekirse 2 reklam yayınlamayı tercih etmelisiniz.

TBM arttırmak için neler yapılmamalı?

  1. Üstteki listede belirtmiştik fakat tekrar hatırlayalım. Reklam filtrelerinizi içeren listeleri uzun tutmayınız. İnternette bol bol söylendiğinin aksine, yüzlerce reklam ağını engellemeyiniz. Eğer bu hataya düşerseniz, TBM değeri yüksek olan reklamlardan da uzaklaşmış olabilirsiniz.
  2. Teknik bilgi sahibi olmadığınız konularda sırf yüksek ücret ödenen anahtar kelimeleri içeriyor diye web sayfaları oluşturmayın. Bu sizin için hem can sıkıcı hem de geliri düşük bir uğraş olacaktır. Üzerinde konuşmaktan keyif aldığınız kategorileri seçin ve web sayfanızı geliştirmekten haz duyun.
  3. Kesinlikle başka sitelerden içerik çalmayın. Google bunu fark edecek ve sizi hırsız olarak sıfatlandıracaktır. Eğer başka sitelerden alıntı yapacaksanız bunlara şahsi fikirlerinizi de ekleyin ve kaynak belirtin. Google’ın resmi blogunda bu durum şöyle özetlenmiştir : “Kopyalanmış içerik kullanmayın. Bu, politikalarımıza aykırıdır.”
  4. AdSense üzerinden sahte hesaplar oluşturup, bunların herbirinin reklamını bir site üzerinde yayınlamanız TBM değerine etki etmez. Ayrıca bu işlem Google’ın izin vermediği bir husustur. Fark edilmesi halinde sadece hesaplarınız değil, şahsi bilgileriniz de bir daha kabul edilmemek üzere kara listeye eklenir.
  5. Tıklama oranlarını yükseltmek için Google’ın size verdiği reklam kodunu değiştirmeye çalışmayın. Birçok web sayfası kullanıcıyı yanıltmak için bu işlemi yapmakta. Fakat AdSense kuralları bunun yasak olduğunu belirtiyor.

Kapanış

AdSense ile gelir artışını sağlayan önemli faktörleri tüm detaylarıyla listeledik. Beraberinde süreci etkileyen teknik terimleri de tanıdık. Fakat AdSense ile ilgili yayınladığımız tüm makalelerin temeli aynı şeyi gösteriyor : “Ne kadar ekmek o kadar köfte…”

Web sayfaları için büyük emekler harcayan herkese bol kazançlar dileriz.

Kaynaklar