Bootstrap 4 geliyor!

BootstrapWeb tasarım dünyasının en popüler kütüphanelerinden biri olan Bootstrap 4. yaşını kutluyor.
Adobewordpress gibi milyonlarca web sitesinin UI iskeletini oluşturan Bootstrap yeni yaşına yepyeni bir versiyon geçişiyle merhaba diyor.

Alpha olarak yayınlanan Bootstrap 4.0 versiyonu yüzlerce yenilik ile birlikte geliyor. İşte bu yeniliklerden bazıları :

  • Elveda Less, merhaba Sass. Bootstrap artık Sass derleyicisini kullanıyor. Daha geniş bir kullanıcı kitlesine sahip Sass bize de daha geniş bir topluluk ile knowhow paylaşımı içerisinde olmamızı sağlıyor.
  • Izgara sistemi için extra large çözüm. Taşınabilir cihazların çözünürlük çeşitliliğinin bir çorba olduğu günümüz teknolojisinde yeni bir grid tier yaratılması kaçınılmazdı. Bootstrap de yeni versiyonunda xl tanımını duyurdu. Eskiden xs, sm, md, lg olan tanımlara artık xl de katıldı.
  • Artık varsa yoksa cards. Bootstrap ekmek gibi gideceğini düşündüğü cards componentini duyurdu. Eski kullandığımız içerik konteynırlarının sitelerimizde çok kez tekrar ettiğini düşünürsek bu güzel bir haber.
  • Fotoğraflar için figure ve figure-caption classları geldi. Bu demek oluyor ki artık fotoğraflarımızın altına küçük notlar ve fotoğraf ismi koymak için third party bir uygulamaya ihtiyacımız olmayacak.
  • Rengarenk navbar kullanıma hazır. Eskiden normal ve inverse olarak kullandığımız navigasyon menüsü artık 4 adet renge bürünebiliyor.
  • IE8 için son durak. Artık IE8 desteği gidiyor, yerine yeni ölçütlendirme değerlerimiz olan rem ve em geliyor. Tabii bu sadece gözüken kısmı. IE8’den kurtuluyor(!) olmak birçok özgür hamleyi de beraberinde getirecektir.
  • JavaScriptler gözden geçirildi. Son JS teknolojisine göre daha kullanışlı ve işlevsel bir halde tekrar yazıldı.
  • Ve diğerleri… Bootstrap yeni versiyonuyla daha birçok yeniliği duyuruyor. Geliştirilmiş tooltip-popover yapısı, daha güçlü bir dokümantasyon ve yeni onlarca custom CSS class.
Bu da ilginizi çekebilir  Web Geliştiricilerinin El Kitabı

Bütün bu yeniliklere rağmen yapımcılar “Biz henüz daha bitirmedik.” diyerek biz UI geliştiricilerinin merakını arttırıyor.

Peki eski Bootstrap 3 ile hazırlanmış sitelerimiz nolacak?

Merak etmeyin. Hiçbir şey olmayacak. Bootstrap 4 onları da destekleyecek. Hatta 3’deki hatalar kapatılacak, 4’ün yenilikleri de üstüne sorunsuz bir şekilde eklenecek.

Bootstrap 2’den 3’e yükseltilirken yaşanan keskin geçiş 4’de tekrarlanmayacak.

Merhaba Bootstrap 4!

Bootstrap versiyon geçişlerinde belirli sanatçıları anmakta. Alpha 4.0’da “REO Speedwagon’un Roll with the changes” şarkısıyla birlikte duyuruldu.