CSS ile Blend Mode

css-blend-modeCSS‘in yeni elemanlarından biri de blend-mode tanımı. Özellikle grafik tasarım programlarından aşina olduğumuz bu stil yapısı artık CSS tarafından da destekleniyor.

Bu özellik 2 farklı öğenin üstüste renkleri karıştırılmış bir halde kullanmamızı sağlıyor. Tabii bunun için kullanmamızı bekleyen onlarca seçenek mevcut. Hazırsanız başlayalım.

ÖRNEĞİ GÖRÜNTÜLE

Blend mode nasıl kullanır?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi birden fazla öğenin üstüste gelmesinde karışan renk paletleri diye özetleyebiliriz background-blend-mode‘u. Basit bir yenilik gibi öngörülsede bu yapının masaüstü yayıncılık ve grafik tasarım alanında yarattığı devrim gibi değişikliği unutmamak gerekir. Kuşkusuz web tarafında da bu etki yaratacak işlemci gücünü anlık kullanma handikapına rağmen.

background-blend-mode:normal;

Üstteki gibi default halde barınan background-blend-mode birçok ayrı değerle tanımlanabiliyor. Bu değerler şöyle : multiply,screen, overlay, darken, lighten, color-dodge, color-burn, hard-light, soft-light, difference, exclusion, hue, saturation, color ve luminosity.

Aşağıdaki örnekte sarı renkte bir plan üzerine uygulanmış blending modları görebiliyoruz.


Tam sayfa görüntüle


Ayrıca Bennett tarafından hazırlanan aşağıdaki örnekte de renklerin oluşumu tasarlanmış.


Tam sayfa görüntüle


Diğer bir örnekte Chris Coyier tarafından hazırlanmış ki bu biraz daha ileri seviye olarak nitelendirilebilir. iOS7’nin Fotoğraflar ikonu eğer SVG blend şeklinde hazırlansaydı şöyle gözükecekti :


Tam sayfa görüntüle


Neden önemli?

Övünerek bitiremediğimiz, Adobe‘un gözbebeği Photoshop programıyla alakalı yüzlerce makale ve video ile sizlerle olduk. Evet Photoshop’un uzun bir süre daha vazgeçilmez tasarım ve fotoğraf programlarından olacağı aşikar. Ancak CSS’in bu yeni yüzü sayesinde programın yaptığı birçok özellik web tasarımına da aktarılmış oluyor. Bu da yarın öbürgün tam anlamıyla bir ‘Photoshop Web Versiyonu’ ile karşılaşacağımızı gösteriyor.

Şöyle ufak bir hafızanızı zorlayın. Blur, gradient, geometrik şekiller, gölgeler, köşe yuvarlamaları, borderlar, çizgisel planlar, hue/saturation seçenekleri, color balance ayarları, blending ayarları ve diğerleri. Artık hepsi CSS ile mümkün.

Bu da ilginizi çekebilir  Sadece CSS ile Modal Yapımı

Kaynaklar

  1. https://css-tricks.com/basics-css-blend-modes/
  2. https://developer.mozilla.org/en/docs/Web/CSS/background-blend-mode