Photoshop ile Gün Doğumu

Merhaba arkadaşlar. Geçtiğimiz günlerde Facebook sayfamıza gelen mesajları teker teker kontrol ediyordum ki sıkı bir takipçimizin “Gün doğumu efekti nasıl oluşturulur?” diye bir soru yönelttiğini gördüm. Kısa bir süre düşündükten sonra cevap olarak “Bu konu ile ilgili makaleyi birkaç gün içinde sitemizde okuyabilirsin.” oldu. Evet, şimdi bu makaleyi hazırlayacak kadar boş zamanım var. Şimdi arkanıza yaslanın ve makalemin devamına göz atın.

Her şey tamamlandığında elde edeceğimiz görüntü böyle olacak :

Wallpaper-1

Başlıyoruz

Gayet detaylı ve anlaşılır anlatmaya çalışacağım. Hadi başlayalım.

Adım 1 : Fotoğraf seçimi

Üzerinde çalışmak için bir fotoğraf bulmakla başlıyoruz. Ben aşağıdaki fotoğrafı kullanacağım.
Orjinal Fotoğraf

Photoshop ile fotoğrafınızı açtıktan sonra bir sonraki adıma geçebilirsiniz.

Adım 2 : Contrast ve Curves ile başlayalım

İlk amacımız fotoğrafın karşıtlık değerini arttırmak olacak. Layer panelinin aşağısındaki panelden işlem yapacağız.

Layer Paneli

Adjustment Layer alanından Brightness/Contrast seçimini yapıyoruz ve  +5 Brightness +10 Contrast değeri veriyoruz.

CSS Brightness Contrast

Şimdi yine Adjustment Layer penceresinden Curves alanına gidiyoruz ve Curves için Adj.Layer oluşturuyoruz. Açılan pencereden Red kanalını seçip aşağıdakine yakın bir ayar yapıyoruz.

Curves

Adım 3 : Gradient ve Selective Color ile devam edelim

Adjustment Layer eklemeye devam ediyoruz. İlk olarak Gradient Adj. Layer ekliyoruz. Sonrasında ise aşağıdaki gradienti seçiyoruz. Eğer bu gradienti bulamazsanız Gradient Editor üzerinden Settings alanına gidip Reset Gradients işlemini yapabilirsiniz.

Gradient Fill

Şimdi ise Gradient Adj layerının üzerini farenizle çift tıklayın veya sağ tıklayıp Blending Options alanına gidin. General Blending alanından Blend Mode değerini Soft Light, Opacity değerini ise 50% yapın.

General Blending

Bu kısım tamam.

Şimdi tekrar Adjustment Layer penceresinden yeni bir Selective Color oluşturuyoruz. Bu işlemi fotoğraftaki kırmızı ve sarının kalitesini arttırmak için yapmaktayız.

Bu da ilginizi çekebilir  Haftanın İlham Kaynakları #8

Selective Color 1

Ve tekrar bir Selective Color oluşturup aşağıdaki ayarları yapıyoruz.

Selective Color 2

Gidişat durumumuz aşağıdaki şekilde ilerliyor.

Durum

Adım 4 : Hızlanıyoruz

Şimdi ise yine Adjustment Layer menüsü altından Channel Mixer layerı ekliyoruz. Bu efektle birlikte gittikçe ısınacağız! Buradaki Blue seçiminden sonra  -15 Red, +9 Green ve +71 Blue değerlerini giriyoruz.

Channel Mixer

Adjustment Layer alanında bu sefer Color Balance layerı oluşturuyoruz Midtones için 0 -10 -4, Highlights için ise +5 +5 -10 değerlerini giriyoruz.

 Color Balance

Adım 5 : Yolu yarılıyoruz

Adjustment Layer penceresi üzerinden çalışmaya devam ediyoruz. 2 adet Gradient oluşturacağız. İlk olarak aşağıdaki Gradienti hazırlayın. Renk tonumuz : #ffe99f

Gradient

İlk gradienti oluşturduktan sonra Opacity değerini 10% yapın ve layerın Normal olan Blend Mode değerini Screen olarak değiştirin. Sonrasında bu Gradient layerı seçiliyken CTRL+J tuşlarına basın (ya da layerı sağ tıklayıp Duplicate Layer) ve oluşturduğunuz kopya layerın Blend Mode değerini Soft Light, Opacity değerini ise 40%  yapın.

Durum

Ortaya bir şeyler çıkmaya başladı, değil mi?

Adım 6 : Biraz pembeye ihtiyacımız var

Adjustment Layer alanından Solid Color seçeneğine gidiyoruz ve #968ea7 rengini seçiyoruz. Layerın Normal olan Blend Mode değerini ise Hard Light olarak değiştiriyoruz ve Opacity değerini 20% ye çekiyoruz.

Şimdi #bc8a61 rengiyle tekrar Solid Color adj. layerı oluşturuyoruz. Tekrar Hard Light blend mode, 10% opacity ayarlıyoruz.

Ve son kez #b87c5f rengiyle Solid Color adj. layerı oluşturup blend mode değerini Overlay, opacity değerini ise 10% olarak ayarlıyoruz.

Devamı için ikinci sayfaya geçiniz.