SEO kaybı yaşamadan WordPress’i başka bir domaine taşımak

WordPress TaşımaWordPress sitenizi başka domaine taşımak ilk bakıldığında göz korkutucu bir işlem. Özellikle sitenizin SEO değeri taşıma esnasında kalitesini yitirirse bu her şeyin sonu olabilir. Kimse web sayfasının tüm değerinin saniyeler içerisinde yok olmasını istemez.

Adobewordpress ailesi olarak WordPress için el atılmamış konuları değerlendirmeye devam ediyoruz. Artık zorunlu domain değişiklikleri sizi korkutmasın. Çünkü tavsiyelerimiz sayesinde SEO değerinizi yitirmeden WordPress sitenizi başka domaine taşıyabileceksiniz.

Domain değişiminin Google’a etkisi

Kullanıcılarımızın neredeyse tamamı Google’ın çalışma prensibine hakim. Dolayısıyla domain değişikliğinde yaşayacağınız trafik kaybını size hatırlatmamıza gerek yoktur diye düşünüyoruz. Fakat yine de özetlemekte fayda var.

WordPress sitenizin domainini değiştirdiğinizde Google belirli bir süre içerisinde eski domaindeki indeksleri temizleyecektir. Bu da Google’dan gelen trafiğinizi, dolayısıyla hitlerinizi düşürecektir. Fakat içeriğinize güveniyorsanız bu sizi endişelendirmesin. Çünkü kısa sürede yeni domaininiz altında da aynı başarıları elde edeceksiniz.

Daha sonra yeni domaininiz teker teker indekslenmeye başlayacak. Yeni verilerin indekslenmesi işlemini hızlandırmak için Google Webmaster Tools’u kullanabilirsiniz. Google gibi getir aracı işinizi fazlasıyla görecektir. Bu aracı tanımak için buradaki makalemize göz atabilirsiniz.

Unutmayın, bu makale WordPress sitenizi başka bir domaine taşımayacak, sadece size yol haritası belirleyecek.

Son olarak bir tavsiyede bulunmak isteriz. Eski domainizi açık tutup 1 yıl boyunca yeni domainize yönlendirmeniz trafik kaybınızı minimuma indirecektir.

Başlamadan önce

İlk olarak sitenizin her türlü yedeğiniz alın. Yazı ve kullanıcıları dışarı aktarın, FTP’den tüm dosyaları bilgisayarınızın sabit diskine kopyalayın. Hatta hakimseniz phpmyadmin üzerinden SQL yedeği bile alın. Yedekleme için daha önce size tanıttığımız BackWPup ve WP-DBManager gibi eklentileri de kullanabilirsiniz.

Burası önemli, tüm sitenizi güvence aldığınıza emin olun.

WordPress sitenizi taşıma

İlk olarak eski sitenize WordPress Duplicator isimli kopyalıyıcı eklentiyi kurun. Bu eklentinin “Backup, Copy, Clone” sloganı her şeyi açıklar nitelikte. Eklentiyi kurduktan sonra wp-admin‘e Duplicator isimli bir menü gelecektir. Create diyerek yeni bir kopya oluşturalım.

Duplicator

Create’i tıkladıktan sonra işlem başlayacaktır. Oluşturulacak kopyalama için bir isim belirtiyoruz. Eğer isim belirtmek isterseniz eklenti otomatik olarak blogun ismini atayacaktır. İşlem web sayfanızın içeriğinin genişliğine göre uzayabilir.

Yedeklemeler

Sonunda bütün dosyalarınız ZIP formatında yedeklenecektir. Dosyaları rahatlıkla bilgisayarınıza indirip yedekleyebilirsiniz. Installer.php dosyası taşıma işleminin devamında işimize yarayacaktır.

Şimdi FTP ile yeni web sayfamıza bağlanıyoruz. WordPress’i taşıyacağınız alanın tamamıyla boş olduğuna emin olun. Daha sonra bu alana ZIP dosyasını ve  installer.php‘yi yükleyin. Şimdi tarayıcı sayesinde installer.php’yi görüntüleyin.

Örnek URL : https://www.adobewordpress.com/installer.php

Karşımıza aşağıdakine benzer bir ekran gelecektir.

installer.php

Bu alanda veritabanımıza erişim bilgilerimizi giriyoruz. Formu onaylamadan önce veritabanınızın erişilebilir ve boşaltılmış olmasına dikkat edin. Ayrıca “I have read warning and notices” kutucuğunu işaretlemeden önce uyarıları okumanızda fayda var.

Bu da ilginizi çekebilir  Favicon nedir? Nasıl oluşturulur? WordPress'e nasıl eklenir?

Eğer işlemi başlatmak isterseniz  “Run Deployment” buttonunu tıklayın. Böylece ZIP içerisindeki dosyalar yeni sitenize taşınacak, installer.php işlemini tamamlayacaktır. Eklenti şimdi sizi Update sayfasına yönlendirecektir.

Update alanında yeni ve eski domainleriniz tanımlanmalıdır. Eklenti bu işlemi otomatik olarak yapacaktır fakat yine de kontrol etmenizde fayda var. Daha sonra Update buttonunu tıklayarak işleme devam edebilirisiniz.

Bu işlemden sonra kısa bir Test uygulaması görüntüleyeceksiniz ve her şey hazır. Şimdi yeni sitenizin wp-admin paneline giderek Settings(Ayarlar) > Permalinks(Kalıcı Bağlantılar) alanına gidin. Admin panelinize giriş yaparken eski sitenizdeki kullanıcı adı ve şifrelerinizi kullanabilirsiniz.

Kalıcı bağlantılardaki ayarlarınıza göz atın. Eski sitenizdekiden farklılıklar olmasa bile tekrar kaydedin. Kalıcı bağlantılarınızı tekrar kayıt ettikten sonra installer.php, installer-data.sql ve installer-log.txt dosyalarını FTP’den silebilirsiniz.

Artık tüm sitenizi kısa bir teste tabi tutabilirsiniz. Görsellerinize ve konularınıza göz atın. Çalışmayan ve eksik alanlara tek tek müdahale edin. Yüksek ihtimal bir problem ile karşılaşmayacaksınız.

Burada bitmedi.

Google trafiklerimizi korumak için 301 yönlendirmelerini düzenleyelim

En önemli adımlardan birine geldik. Google’daki sonuçlarımızın yeni sitelere yönlenmesini sağlamak için 301 alanlarını düzenleyeceğiz.

Daha önce söylediğimiz gibi eski sitenizi aktif tutmanız bu yüzden önemli. Şimdi FTP aracılığıyla eski web sayfamıza bağlanıyoruz. Ana dizindeki .htaccess dosyasını düzenleyeceğiz. Eğer hali hazırda htaccess dosyanız yoksa masaüstünüzde bir not defteri oluşturup sunucunuza upload edin. Daha sonra txt uzantılı bu dosyayı .htaccess olarak yeniden isimlendirin.

HTACCESS’in en üstüne aşağıdaki kodları yapıştırın.

#Options +FollowSymLinks
RewriteEngine on
RewriteRule ^(.*)$ http://www.yenisiteadresi.COM/$1 [R=301,L]

Bu işlem sonrasında eski sitemizi tam anlamıyla yeni sitemize yönlendirmiş olduk. Şimdi geriye kalan adımları da tamamlayarak işlemi bitirelim.

Google’ı domain değişikliğinden haberdar edelim

En önemli adımlardan bir diğeri ise Google’ı taşınmanızdan haberdar etmektir.

Şimdi Google Webmaster Tools‘a gidiyoruz. Sol menüdeki Configuration alanından Change of Adress seçimini yapıyoruz.

Webmaster Tools

Yeni adresinizi belirttikten sonra Google bu adresini de onaylatmanızı isteyecektir. Daha önce üye olurken yaptığınız gibi yeni domaininizi de onaylatın.

Kullanıcıları da taşınmanızdan haberdar edin

Sizi siz yapan kullanıcılarınızı da bu taşınmadan haberdar etmelisiniz. Gerçi bu işi yukarıda anlattığımız 301 yönlendirmeleri büyük ölçüde yapacaktır, fakat yine de Twitter, Google+ ve Facebook gibi sosyal ağ hesaplarınızdan bilgilendirici paylaşımlarda bulunun.

Kapanış

Taşıma işlemi her zaman gözümüzü korkutmuştur. Bu makaleye rağmen yine de süreç can sıkıcı olacaktır. Adobewordpress olarak sizler için küçük bir rehber hazırlamak istedik. Umarım işinize yaramıştır.

Bir sonraki makalemizde görüşmek üzere, hoşça kalın.