WordPress ile Özel Sayfalar Oluşturma

WordPressWordPress kullanılan temaya göre sayfa yapıları belirleyip kullanmakta. Bunlar “single.php”, “page.php”, “search.php”, “author.php”, “404.php”, “category.php”, “archive.php” ve “index.php” şeklinde sıralanmakta.

Fakat özel bir sayfada PHP kodu çalıştırmak gibi işlemler yapmaya kalktığımızda bu kalıp yapıdan kurtulamıyoruz. Bu makalemde custom-pages.php mantığıyla kendi özel sayfanızı WordPress temanıza nasıl yedirebileceğinizi anlatacağım. Böylece içeriğiniz için temanın taslağı haricinde özel bir yapı hazırlayabileceksiniz.

WordPress admin panelinizden sayfalarınızı görüntülerken aşağıdaki seçeneği görmüşsünüzdür.

WP Custom Page

Buradaki “Default” alanı konular için “single.php” dosyasını temsil ederken sayfalar için “page.php” dosyasını temsil etmekte. Fakat şimdi size vereceğim taktikle buraya farklı bir arayüz örneği ekleyebileceksiniz.

FTP ile wp-content/themes/temam/ alanına giderek custom-page.php isminde bir dosya oluşturuyoruz. Bu dosya içerisine ise aşağıdaki taslak kodu yazıyoruz. Örneğin bu bizim “Oyunlar” isimli sayfa taslağımız olsun.

<?php
/*
Template Name: Oyunlar
*/
?>

Bu sayfaya sitenizin üst kısmını çağırmak için <?php get_header()?> kodunu kullanabilirsiniz. Sidebar için ise <?php get_sidebar(); ?>, footer için ise <?php get_footer(); ?> kullanılabilir.

Örneğin AdobeWordPress.com için oluşturduğumuz taslak şu şekilde :

<?php
/*
Template Name: Oyunlar
*/
?>
<?php get_header(); ?>
<span style="font-family: Consolas, Monaco, monospace; font-style: normal;"><div class="container"></span>
<span style="font-family: Consolas, Monaco, monospace; font-style: normal;">Oyun içeriğim buraya gelecek!</span>
<span style="font-family: Consolas, Monaco, monospace; font-style: normal;"></div></span>
<?php get_sidebar(); ?>
<?php get_footer(); ?>

Bu şekilde custom-page.php‘yi hazırladıktan sonra şimdi bu taslağı uygulamamız gerekiyor. Artık “Oyunlar” isimli taslağımız Page Attributes (Şablon) altında gözükmekte.

Seçim

Bu kısımdan “Oyunlar” seçimimizi yaptıktan sonra özel sayfamız hazır oluyor. Aşağıda ise şablonun görünümüne dair bir örnek mevcut.

Custom Page Sample

WordPress ile özel sayfalar oluşturmak bu kadar basit. Konuyla ilgili sorularınızı yorumlar alanında cevaplandırmaktayım.

İyi çalışmalar.