Xampp İle Yerel Sunucuda Php Çalıştırma

Merhaba arkadaşlar
Bu yazımda Php derslerine giriş yapmadan önce yerel sunucuda php dosyalarını nasıl çalıştıracağımızı anlatıcağım.Ben program olarak xampp kullanıyorum,Bunun dışındada birçok program mevcut ama ben bu programla başladığım için bununla devam ediyorum.

Xampp kurulumu için ilk olarak programı aşşağıdaki linkten indirelim
http://www.apachefriends.org/en/xampp-windows.html

Download işlemi bittikten sonra programın kurulumuna geçiyoruz.

Kurulum başladığında ilk adımda Xampp‘ın nereye kurulacağına ait bilgilerin bulunduğu pencereye dokunmadan devam ediyoruz,Daha sonra karşımıza gelen Xampp Options adlı sekmede Install Filezilla as Service dışında bütün seçeneklerin seçili olduğunu kontrol edip Install buttonuna basıyoruz.

Yükleme işlemi bittikten sonra otomatik olarak Xampp Control Panel adlı bir pencere açılacak,Localhost üzerinden php dosyalarımızı açmak için kullanıcağımız pencere budur.Bu kısımda yapmamız gereken şey aşşağıdaki resimde göründüğü gibi Apache ve Mysql‘in yanlarında bulunan Start buttonlarına basmak,

Bu adımdan sonra bir süre bekliyoruz ve Start buttonları yerine Stop buttonlarının geldiğini görüyoruz.Bu demek oluyor ki artık Apache ve Mysql aktif durumda yani php dosyalarımızı yerel sunucumuzda görüntüleyebiliriz.

Bundan sonra yapmamız gereken browserımızın adres çubuğuna http://localhost yazmak ve açılan pencereden dil seçeneği olarak İngilizceyi seçip diğer sayfaya geçmek.Açılan yeni sayfada sol menüde Security sekmesini tıkladığımızda karşımıza aşşağıdaki gibi bir sayfa gelmekte,Bu sayfadan MySQL SuperUser olan root için bir parola belirliyoruz.

Şifremizi yazdıktan sonra Password Changing adlı buttona basıyoruz ve şifremizide kaydetmiş oluyoruz.Mysql şifremizide tanımladığımıza göre artık php dosyalarımızı local sunucumuzda sorunsuz şekilde çalıştırabiliriz.

Önemli Not

Local sunucumuzda php dosyalarımızı çalıştırmak için her zaman Xampp Control Panel‘den Apache ve Mysql seçeneklerinin çalıştığını kontrol ettikten sonra çalıştırmak istediğimiz php dosyamızı ana dizin olan ( C:/xampp/htdocs ) klasörünün içine atıyoruz ve browserımızda adres çubuğuna php dosyamızın adresini yazıyoruz.(örnek : http://localhost/wordpress)
Tabi örnekte görünen wordpress dosyasının çalışması için htdocs klasörümüzün içine wordpress klasörümüzü eklememiz gerekiyor.
Kurulumu gerçekleştirip localhost sayfamızı açabiliyorsak artık önümüzde php derslerine geçmek için bir engel kalmamıştır,Bundan sonraki paylaşımlarımda php’ye giriş yapacağız.

Bu da ilginizi çekebilir  WP-DBManager Eklentisi ile Veritabanınızı Onarın, Optimize Edin ve Yedekleyin

Xampp kurulumu video dersi için Seyretogren ‘in hazırladığı videoyu buradan izleyebilirsiniz.