2012 Yılının En Popüler WordPress Eklentileri

Henüz ekim ayının ortalarında 2012 yılını üst sıralarda bitirecek eklentiler kendini belli etmeye başladı. Listenin en tepesinde pek eski olmayan bir isim bulunuyor.

Eklentiler popülerlik oranlarına göre, 15.10.2012 13:00 tarihinde sıralanmıştır.

 

1. WordPress SEO by Yoast

Kategori : SEO (Arama Motoru Optimizasyonu)

WordPress’in arama motoru optimizasyonu dalında bir numara olduktan sonra genel kategorilerde de birincilik kürsüsüne yerleşen WordPress SEO bu yılın son döneminin en çok konuşulan eklentilerinden.

Bu eklenti hangi temayı kullanırsanız kullanın, sitenizin arama motorlarıyla olan ilişkisini güçlendiriyor. Özel metalar, etiket dağılımı, ekmek kırıntıları, Sitemap XML ve daha birçok kategoriyi içinde barındıran WordPress SEO 2013 yılına da güçlü giriyor. Yazılım yakın zamanda büyük bir güncelleme yaşadı. Fakat yaşadığı bu değişim sizi korkutmasın, AdobeWordPress olarak bu güncellemeyi ve kurulum detaylarını içeren bir makale hazırladık.

WordPress SEO by Yoast makalemizi okumak için tıklayın.
 

 

2. Contact Form 7

Kategori : Contact Form (İletişim Formu)

Contact Form 7 ismini duyduğunuzu varsayıyoruz. Çünkü bu eklentinin indirilme oranı neredeyse WordPress 3+ versiyonunun indirilme oranına yakın.

Bu eklenti sayesinde web sayfanıza iletişim formu ekleyebiliyorsunuz. Yönetici panelindeki kontrol sayfası sayesinde ise birden fazla form oluşturabilir, oluşturduğunuz formları herhangi bir sayfa veya konuda yayınlayabilirsiniz.
 

 

3. All in One SEO Pack

Kategori : SEO (Arama Motoru Optimizasyonu)

Ve bir diğer SEO eklentisi. Google’ın öz oğlu SEO, WordPress’i fazlasıyla sarmakta. Resmi sitenin araştırmalarına göre 3 bloggerdan 1’i SEO eklentisi kuruyor. Bu demek oluyor ki önümüzdeki yıl bu listede daha çok SEO eklentisi görebiliriz.

All in One SEO Pack gayet geniş içerikli bir eklenti. İçersinde onlarca SEO ayarı mevcut, beraberinde Google’ın Analytics gibi hizmetleriyle de bağlantı kurulabiliyor. Eğer iki üstteki WordPress SEO eklentisini kullanmıyorsanız All in One SEO Pack’e göz atmalısınız. Şunu da belirtmekte fayda var ; bu iki uygulamanın takipçileri her geçen gün daha fazla Galatasaray – Fenerbahçe taraftarı görüntüsü vermekte 🙂
 

 

4. Google Analytics for WordPress

Kategori : Counter (Sayaç)

Bu eklentinin kategorisine “sayaç” yazdığım için kulaklarımın çınlayacak. Fakat kategorizasyon yapılmadığı için benim bir kılıf uydurmam gerekti.
Google’ın Analytics hizmetini blogunuzun yönetim paneline taşıyan bu uygulama beraberinde onlarca yeni Analytics ayarı içeriyor. Hangi sayfa ne kadar görüntülenmiş? Hangi kategorim daha popüler? Peki yazdığım yazılardaki küçük ekler indiriliyor mu? İndiriliyorsa ne kadar kişi indiriyor? Peki ziyaretçiler sitemde ne kadar zaman geçiriyor? Bir gelen bir daha geliyor mu? Evet bütün bu soruların cevabı eskiden olduğu gibi hala Google Analytics. Ama WordPress’in içinde dahili ve geliştirilmiş bir sayaç istiyorsanız Google Analytics for WordPress ismini takibe alın!
 

 

5. Jetpack by WordPress.com

Kategori : Support (Destek Eklenti)

Jetpack içersinde onlarca özellik bulunduran destek eklentilerinden biri. Kısaca saymak gerekirse; sitenize sayaç, email subscription (maillist & mail takip sistemi), sosyal ağlarla uyumlu yorum sistemi, akismet korumalı iletişim formu, link kısaltıcı (wp.me), gravatarlar için üzerine gelince aktif olan hoverkartlar, YouTube, Digg ve Vimeo için medya embed eklentisi, son tweetlerinizi gösteren widget, yazım kontrolü, yeni bir css editörü, mobil sürüm ve daha onlarca şey.

Eğer yeni bir WordPress siteniz varsa bu uygulamayı deneyin. Onlarca eklentinin yapamayacağı geliştirme Jetpack ile çok kolay!
 

 

6. WP Super Cache

Kategori : Support (Destek Eklenti)

WP Super Cache türünün en iyi uygulaması. Bu eklenti sayesinde ziyaretçilerinize ait önbellekler oluşturulur. Böylece hem sitenizin bulunduğu sunucu yorulmaz, hem de ziyaretçiniz daha hızlı gezer.

Bu işlem şöyle çalışıyor; sitenizde gezen fakat yorum yazma-üye olma-oy verme gibi etkileşimlerde bulunmayan kullanıcılarda WP Super Cache hızlıca önbellek oluşturuyor. Gezdikleri sayfalar PHP gözükse de altta HTML dönüyor. Böylece sunucu işlem yapmıyor. İşlem süresi 0’a indiği için sayfa açılım hızı da artıyor.Fakat sitenizle etkileşimde bulunan kullanıcılar bu uygulamadan etkilenmiyor.

Bol görselli ve uzun yazılardan oluşan bir web sayfanız varsa bu eklentiyi kurun. Sunucunuzun ve ziyaretçilerinizin iyiliği için bunu yapın 🙂
 

 

7. Google XML Sitemaps

Kategori : XML (Genişletilebilir İşaretleme Dili)

Gün gelir siz de WordPress resmi sitesinde XML diye arama yapacaksınız. Karşınıza onlarca eklenti çıkacak. Eğer o listeye bakıp “Hangisi iyi? Hangisi kötü?” kararını veremezseniz biz size doğru yolu işaret edelim.

Bu da ilginizi çekebilir  Birbirinden Kaliteli 10 Ücretsiz Wordpress Teması

Google XML Sitemaps an itibariyle en çok kullanılan XML eklentilerinden birisi. İsminden de anlaşıldığı gibi Google’ın öz oğlu SEO’ya hizmet ediyor. Sitenizin ana dizininde (httpdocs) sitemap.xml isimli bir dosya oluşturuyor. Google botları ise sitenizde tek tek gezip indeksleme derdinden kurtulup bu rehber dosyaya erişiyor. Böylece daha hızlı indeks süresi kazanıyoruz.

Bu eklenti belirli aralıklarla sitemap.xml dosyasını güncelliyor. Bu süreleri yönetici panelinden kendimiz belirliyoruz.
 

 

8. Akismet

Kategori : Güvenlik

Akismet, WordPress sitelerindeki yorumları denetleyen, yüksek kelime kontrollü spam filtresi bulunan hızlı ve etkili bir eklenti. 10 WordPress sitesinin 11’inde bulunan bu eklenti premium ve normal olmak üzere iki üyelik sistemine sahip.

Akismet’i kurduktan sonra yönetim panelinden 1 dakikalık bir işlemle API key alıp uygulamayı aktif ediyoruz. Böylece sitemize yazılan tüm yorumlar denetleniyor, spamlar tarihe karışıyor.

Uzun uzun yazmak veya etkileyici cümleler kurmak istemiyorum. Direk emir kipi kullanacağım. Hemen şimdi yukarıdaki linki tıklıyorsunuz ve Akismet kuruyorsunuz!
 

 

9. WordPress Importer

Kategori : Support (Destek Eklenti)

Bu eklenti sayesinde WordPress sitenizin yedeklerini etkili bir şekilde import (içeri aktarma) edebilirsiniz.

Bu uygulama ile yedekleyip & içeri aktarabileceğiniz kategoriler şu şekilde : Yazılar, sayfalar, diğer yazı türleri, yorumlar, konu metaları, kategoriler, etiketler,taksonomiler ve yazarlar…

Phpmyadmin bilginiz yoksa sunucu taşıma esnasında can kurtarabilecek bir uygulamadır kendisi. Listeye eklemekte fayda var.
 

 

10. gtrans


Kategori :
Support (Destek Eklenti)

gtrans, Google Translate ile hazırlanmış geniş bir çeviri eklentisidir.

Eklenti dil seçimi için bayrakları özgünleştirme imkanı sunuyor. Google’ın “Daha iyi çeviri öner” seçeneğini görünmez kılıyor. Sitenin üstüne yerleşen Google frame’ini kaldırıyor. Analytics hizmeti veriyor. XHTML ile uygun çalışıyor.

Uzun lafın kısası, sitenizi diğer dillere uygun hale getirmek istiyorsanız gtrans’ı denemelisiniz. Eklentinin premium versiyonu da mevcut.
 

 

11. NextGEN Gallery

Kategori : Gallery (Görsel Galerisi)

NextGEN Gallery, fotoğraf galerisi kategorisinin fazlasıyla hakkını veren bir eklenti.

Web sayfanızdaki görselleri güzel sunumlarla listelemenize yarıyor. Şuan Facebook gibi birçok sitenin kullandığı jQuery görsel popup sistemi bu eklentiyle sizin sitenize de geliyor. Böylece görselleriniz tıklandığında güzel bir geçiş ile daha büyük bir pencerede açılıyor.

Ayrıca yine bu uygulama ile slideshow hazırlamanız mümkün. Örneğin bol bol fotoğraf paylaştığınız bir blogunuz varsa bu seçenek sizin işinizi fazlasıyla görebilir.

12. WP-PageNavi

Kategori : Diğer

WP-PageNavi, listedeki en basit eklenti. Fakat işlevsel olduğu aşikar.

WordPress konularınızın altındaki “” gibi yazıları linklerle değiştiriyor. Böylece kullanıcılarınız o sıkıcı başlıkları görmüyor, direkt olarak bir önceki ve sonraki konuların başlıklarını görüntülüyor.
 

 

13. WP to Twitter

Kategori : Gallery (Görsel Galerisi)

WP to Twitter, adından da anlaşıldığı gibi Twitter etkileşimiyle çalışan bir eklenti. Uygulamayı sitenize kurduktan sonra yönetici panelinden Twitter hesabınızı tanıyorsunuz. Böylece siz her yeni yazdığınızda seçtiğiniz ayarlar doğrultusunda otomatik olarak tweet atılıyor. Eğer web sayfanıza ait resmi bir Twitter hesabınız varsa bu eklenti çok işinize yarayacak.

Biz AdobeWordPress olarak bu eklentiyi kullanmaktayız. Ayrıca burada WP to Twitter hakkında geniş bir inceleme makalemiz mevcut.
 

 

14. Ultimate TinyMCE

Kategori : Text Editör (Metin Düzenleyici)

Ultimate TinyMCE, WordPress yönetici panelinde kullandığınız yazı düzenleyicisi güçlendiriyor. Soldaki resimde gördüğünüz gibi birçok yeni seçenek kullanılabilir hale geliyor.

Eklenti beraberinde yazı düzenleyicisindeki tüm hataları kapattığını iddia ediyor fakat detaylı test etmediğim için bu konuda bir yorum yapamayacağım.

Daha geniş bir kontrol paneline sahip olmak istiyorsanız Ultimate TinyMCE size göre olabilir.
 

 

15. Yet Another Related Posts Plugin

Kategori : Diğer

Öldürücü darbeyi en sonda yapıyoruz ; Yet Another Related Posts Plugin. Bu eklenti sayesinde sitenizdeki makalelerin altında “İlgili Başlıklar” altında benzer konuları yayınlayabiliyoruz.

Yet Another Related Posts Plugin her dile uygun olarak etiket tabanlı çalışan bir eklenti.

Related Posts, SEO öğrencileri için pek yabancı bir terim değil. Google site haritalarını sever. Sitenizin altındaki benzer başlıklar bölümü sizi SEO açısından bir adım öne taşıyacaktır. Aynı şekilde ziyaretçileriniz de daha rahat erişim sağlayacaklardır.