Doğru reklam yerleşimi ile AdSense gelirinizi arttırın

AdSenseAdSense reklam yerleşimi, gelir optimizasyonu açısından fazlasıyla değerli. Dolayısıyla reklamlarınızı sitenize serpmek konusunda aceleci olmayınız. Google, AdSense kullanıcıları için birçok detaylı makale yayınladı ve yayınlamakta.

Arkanıza yaslanın ve kahvenizi yudumlayın. Bu makalemizde sizler için AdSense reklamlarının yerleşimini A’dan Z’ye değerlendirdik.

Giriş

AdSense web sayfanızdan para kazanmanızı sağlayan, Google tarafından yapılandırılan bir reklam hizmetidir. Daha önce AdSense’i tanımanızı sağlayacak detaylı bir makale hazırlamıştık :

Sitenizden Para Kazanın : Google AdSense

Bildiğiniz gibi AdSense web sayfanızda maksimum 3 adet reklam yayınlamanıza izin veriyor. Bu rakam yüksek gelirler elde etmek için yeterli.

AdSense gelirlerinin sitenin trafiğiyle doğru orantılı olarak artıp azalabileceğini söylemek için uzman olmaya gerek yok. Fakat sadece ufak yer değişiklikleriyle kazancını %50‘ye kadar arttırabilirsiniz. Belki de daha fazla…

İlk olarak blogunuzu karşınıza alın ve uzun uzun inceleyin. Görüntülemekte olduğunuz web sayfasının sıradan bir ziyaretçisi olduğunuzu düşünün. İşi biraz empatiye döktüğünüzde;

  • Reklamların siteyi yavaşlatması,
  • Reklamların site içeriğini engellemesi,
  • Reklamların tasarımı kalitesizleştirmesi,

gibi aksaklıkları rahatsız edici bulacaksınızdır. Bunları bir kenara not edin.

Web sayfanızda kullandığınız ana renkleri belirledikten sonra reklamlarınızın tasarımlarınız hazırlayabilirsiniz. Arka plan, yazı ve link renklerini sitenizdekilerle uyumlu hale getirdiğinizde Google reklamları direkt olarak göze çarpmayacaktır. Bu da ziyaretçilerin onlardan rahatsız olmasını engellediği gibi tıklanma oranını da arttırır.

Unutmayın, uyum çok önemli.

Hangi reklam boyutları desteklenmekte?

AdSense, 14 metin, 10 görüntülü, 6 bağlantı , 2 video, 17 mobil olmak üzere 49 reklam modelini desteklemektedir. Mobil reklamlar daha çok uygulamalarda kullanıldığı için onları konu dışı olarak sayıyoruz.

Şimdi kullanabileceğimiz reklam tiplerini tanıyalım.

Reklam Tipi Boyutu Desteklediği Formatlar
Leaderboard 728×90 Metin
Görüntülü
4 Bağlantı 728×15 Bağlantı
Büyük Leaderboard 970×90 Metin
Görüntülü
Banner 468×60 Metin
Görüntülü
4 Bağlantı (2) 468×15 Bağlantı
Düğme 125×125 Metin
Yarım Banner 234×60 Metin
Dikey 120×600 Metin
Görüntülü
3 Bağlantı 120×90 Bağlantı
3 Bağlantı (2) 160×90 Bağlantı
3 Bağlantı (3) 180×90 Bağlantı
3 Bağlantı (4) 200×90 Bağlantı
Geniş Dikey 160×600 Metin
Görüntülü
Küçük Dikdörtgen 180×150 Metin
Dikey Banner 120×240 Metin
Büyük Dikey 300×600 Metin
Görüntülü
Orta Boy Dikey 300×250 Metin
Görüntülü
Video
Küçük Kare 200×200 Metin
Görüntülü
Kare 250×250 Metin
Görüntülü
Büyük Dikdörtgen 336×280 Görüntülü
Video

Peki doğru yerleşim nasıl hazırlanır?

AdSense reklam modellerini az da olsa tanıdığımıza göre şimdi yerleşim üzerine karalamaya başlayabiliriz.

Gelişme

Elinizde üç tane koz olduğunu ve çok önemli bir oyunun içerisinde olduğunuzu düşünün. Kazanmak için hamlelerinizin hepsi doğru ve düşünülmüş olmalı.

Giriş sayfası ~ Anasayfa

AdSense’in size tanıdığı bir sayfada üç reklam imkanını giriş sayfanızda uygulayabilirsiniz. Hatta 3 koca reklamı sitenin üst kısmında, sayfanın %50’sini kaplayacak şekilde de kullanabilirsiniz. Burada kilit nokta onları siteye ne kadar dahil ettiğinizdir.

Heat map (ısı haritası) bize web sayfalarının en çok göz atılan kısmının sol üst, hemen altındaki menü ve girişte gözüken ilk içerik (makale) olduğunu gösteriyor. Eğer kendi web sayfanızın ısı haritasını ölçmek isterseniz Google Analytics Uygulamaları alanına göz atabilirsiniz.

Öyleyse bu üç popüler alandan en az ikisine reklam yerleşimi yapmamız yararımıza olacaktır.

Anasayfa için reklam yerleşimi

Yerleşimi daha anlaşılır kılmak için üstteki şablon üzerinden gidelim.

#1 menü üstü, #2 ilk makalenin üstü, #3 ilk makalenin altı, #4 menü altı ve #5 ikinci makalenin altı olmak üzere 5 adet alan belirledik. Kritik noktalarımız #1 ve #2. Bu alanları iyi kullanmamız gerekiyor.

Eğer #1 alanına reklam yerleştirirseniz #2’yi boş geçmeniz daha adil olur. Yoksa reklam ziyaretçinize itici gelecek, tıklanma oranları düşecektir. Aynı şekilde eğer #2 alanına yerleşim yaparsanız #1’i boş bırakın.

Bu da ilginizi çekebilir  WordPress'te kırık linkler (404) nasıl düzeltilir?

Böylece üç adet kozumuzdan birini oynamış olduk. Üstteki numaralandırmaya göre birkaç yerleşim hazırlayalım.

Örnek 1 Örnek 2 Örnek 3
#1, #3, #5 #2, #3, #4 #2, #4, #5

Peki hangi reklam boyutlarını kullanacağız?

#1 ve #4 için : 300×250, 200×200, 250×250, 336×280, 180×150

#2, #3 ve #5 için : 728×90, 970×90, 468×60

İçerik Sayfası ~ Single.php

İçeriklerinizin detayının olduğu sayfalar genel anlamda daha fazla görüntüleme sayısına sahiptir. Bu da onları daha anasayfanızdan daha önemli kılıyor. Unutmayın ki organik girişlerin bir çoğu bu sayfalara olacaktır.

İçerik için reklam yerleşimi

Bu sayfa yapısı için 5 adet reklam alanı olduğunu varsaylım. #1 menü üstü, #2 menü altı, #3 makale üstü, #4 makale yanı ve #5 makale altı olarak konumlandırıldı.

#1 ve #2 sizin tercihiniz olarak kalacaktır. Fakat #1’i kullanıyorsanız #3’ü kullanmaktan kaçınmanızı öneririz. Böylece iki büyük reklam tipi yanyana gelip tasarımı perdelemeyecektir. Kullanım tiplerini örneklendirecek olursak :

Örnek 1 Örnek 2
#1, #4, #5 #2, #3, #5

İç sayfalarınızdaki reklam yerleşimlerinizin makalelerinizi okunamaz kılmasına izin vermeyin.

Google’ın önerdiği yerleşimler

Aşağıdaki reklam boyutları ve yerleşimleri AdSense blogunda, kullanıcılara önerilmektedir.

AdSense Reklam Yerleşimi

AdSense desteği ile Google Arama

Google Custom SearchWeb sayfanızda Google Özel Arama desteğini kullanmanızı öneriyoruz. Daha önce AdSense dışı kullanımlar için “Google Özel Arama nasıl kullanılır?” isimli makaleyi yayınlamıştık. Aynı hizmet AdSense gelirinizi arttırmanıza da sebep olabilir.

Yapmanız gereken işlem gayet basit. AdSense hesabınıza giriş yaptıktan sonra Reklamlarım > Diğer Ürünler > Arama bölümünü aktif edin. Daha sonra soldaki menüye Arama isimli yeni bir bağlantı eklenecektir. Bu alandan web sayfanız için uygun arama motorunu hazırlayabilirsiniz.

Veya

Buradaki adresten ilk sıradan bir custom search oluşturup onu AdSense desteğiyle kullanabilirsiniz. Böylesi çok daha kolay olacaktır.

Custom Search ile elde ettiğiniz gelir, AdSense panelinizden görüntülenir.

Sonuç

AdSense ile ilgili birçok kaynağı bir araya getirdik. Şimdi küçük hatırlatmalar ile devam edelim.

Genel tanımlamalar

Günceli yakalamanız çok önemli. İngilizceniz olmasa bile Google Translate sayesinde AdSense Blog‘u takip edebilirsiniz. Veya Türkçe blogu da takip edebilirsiniz. En son yapılan güncellemeler ve politika değişiklikleri anlık olarak bu blog üzerinden yayınlanmaktadır.

Bildiğiniz gibi AdSense BGBM (1000 gösterim başına maliyet) reklamları da yayınlamaktadır. Yani tek kazanç kapınız reklam tıklanması değil. Bunu unutmayın.

Meta etiketlerinin hala AdSense’e etki ettiği konuşulmakta. Bu konuda kesin bir kaynağa erişemedik. Fakat meta kullanmanız içeriğinizle daha alakalı reklamların yayınlanmasına sebep olabilir.

Geniş reklamlar dar olanlara kıyasla daha çok tercih edilmelidir. Çünkü kullanıcı bir bakışta daha fazla kelime okuyabilir, reklam hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilir. Reklam görüntülenmesi saniyeler içerisinde olur ve çoğu zaman ikinci satıra dikkat edilmez. O yüzden vurucu olmakta fayda var. Bu yüzden 336×280 Büyük Dikdörtgen, 300×250 Orta Boy Dikdörtgen, 728×90 Leaderboard ve 160×600 Geniş Dikey reklam türlerinizi favorileriniz arasına ekleyin.

Daha önce söylediğimiz gibi reklam tiplerinizi sitenize uyumlu hale getirin. Fakat kullanıcılarınızı kandırabilecek nitelikte reklamlar hazırlamayın. Örneğin menü öğelerinizin tıpatıp aynısı bir bağlantı birimi ziyaretçiniz tarafından yanlışlıkla tıklanabilir. Fakat bu tıklama sonucunda açılan içerikten ziyaretçi hoşnut kalmazsa, bir daha sitenizdeki tüm reklamları tıklamaktan kaçınacaktır. Ziyaretçilerinizin gözünde antipati oluşturmayın.

Bağlantı ve metin reklamlarda kenar çizgilerinizin renklerini arka plan renkleriniz ile aynı yapın. Böylece çerçeveden kurtulup, reklamlarınızı daha ilgi çekici kılabilirsiniz.

Videolar

Aşağıdaki video gelirinizi arttırmanızı sağlayacak tavsiyeler içeriyor.

Aşağıdaki videoda, yüksek performans gösteren reklam birimlerine nasıl geçiş yapabileceğinizle ilgili daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Kaynaklar

https://support.google.com/adsense/answer/92375?hl=tr&ref_topic=1705820

https://support.google.com/adsense/answer/9879?hl=tr

https://support.google.com/adsense/answer/185665?hl=tr&ref_topic=29561

https://support.google.com/adsense/answer/187651?hl=tr

https://support.google.com/adsense/answer/18196?hl=tr&ctx=as2&rd=1