Bu fotoğraf Photoshop mu? Nasıl anlarız?

Takipçilerimizden gelen soruların büyük bir kısmı bu soruyu içeriyor : “Bu fotoğraf Photoshop mu? Nasıl anlarız?”

ELA

Bir fotoğrafın Photoshop ile düzenlenip düzenlenmediğini anlamak için ilk gözlerinizi sonrasında da teknolojiyi kullanmanız gerekiyor. Hadi bu konuyu biraz detaylandıralım.

Bir fotoğrafın Photoshop olup olmadığını nasıl anlarız?

Öncelikle şunu belirtelim. Artık neredeyse her görsel Photoshop ile işleniyor. Belki renk ve efekt katılmıyor ama en azından yeniden boyutlandırıyor. Bu yüzden karşınıza çıkan çoğu görsel temelinde Photoshop imzası taşır. Yani JPG/GIF/PNG dosyalarını not defteri ile açıp içerisinde Photoshop ibaresi görmeniz artık hiçbir şeyin kanıtı değil.

Bu sorunun iki ayrı cevabı var. Ve ikisi de 100% garanti vermiyor. İlk olarak en çok ilginizi çekecek metod olan Teknoloji faktörü ile başlayalım. Zaten bu konumuzun genel teması da görüntü hata düzeyi analizi (Image Error Level Analysis) olarak belirtilebilir.

Error Level Analysis

Hata Düzeyi Analizi olarak çevirebileceğimiz bu teknik, görsellerdeki büyük geçiş ve seviye bozukluklarını çözümlememizi sağlıyor. Dijital olarak manipüle edilmiş görselin, varsa uğradığı hasarı tespit etmemizi sağlıyor. Açıklamayı biraz daha basitleştirelim. Onlarca piksel ve renkten oluşan bir görselin renk yoğunluğunu sıkıştırararak bozulmaları tespit etmemize ELA (Error Level Analysis) diyoruz. Hadi bir örnek ile devam edelim.

ELA

Yukarıdaki fotoğrafı inceleyerek devam edelim. Sağdaki fotoğrafta hakim olan gri tonlaması bazı kısımlarda mavi ve kırmızı piksellerle bölünmüş sizlerin de fark ettiği gibi. İşte bu kısımlarda geçişler o kadar dar alanda yapılmış ki bu tarz piksel patlamaları olmuş. Bu bize ne gösterir?

  1. Sol kısımdaki sağ, kaş, göz, cilt ve dudak rengiyle oynanmış.
  2. Sol ve sağ kısımdaki metinler sonradan eklenmiş
  3. Arka plan tamamıyla değiştirilmiş
Bu da ilginizi çekebilir  Photoshop ile Eskitme Efekti #2

İşin güzel kısmı bunların 690×216 boyutlarındaki küçültülmüş bir görsele bakıp söyleyebiliyoruz. ELA‘nın temelini öğrenmek, Usame Bin Laden ve Saddam’ın öldürülüş veya Amerika’nın Ay’a ayak basış fotoğraflarını çözümlemenizi sağlamayabilir. Fakat efekt uygulanmış bir fotoğrafı algılamakta teknik olarak en başarılı yöntem olarak gösterilebilir.

Bir görseli ELA testine nasıl sokarız?

Bunu yapmamızı isteyen mükemmel bir web sayfası var. FotoForensics bu analizi direkt olarak web üzerinden yapmamızı sağlıyor.

Yukarıdaki adresten görsellerinizi ELA formatına çevirip bu tekniği kullanabilirsiniz.

Detaylı Örneklendirme

Ruth Steck’in fotoğrafıyla bir örneklendirme yapalım. Orjinal fotoğraf :

Ruth Steck

Şimdi bu fotoğraftaki anne ayıyı ve yavruları Photoshop’un Clone Stamp isimli aracıyla yok edelim.

Ruth-Steck 2

Şuan fotoğrafta bir oynama olduğu ilk bakışta bile anlaşılabiliyor. Fakat biz yine de bir ELA sonuçlarına bakalım.

ELA Analyze

Yukarıdaki sonuç görüntüsünde soldaki orjinal fotoğrafımız, sağdaki ise Photoshop ile düzenlenmiş fotoğraf. Oluşan mavi ve kırmızı pikseller manipüle edilmiş bölgeleri bize göstermekte.

Diğer bir silahınız ise gözleriniz!

Bir görselin Photoshop ile değiştirilip değiştirilmediğini fark etmek için en önemli silahınız gözlem yeteğiniz olacaktır. Işık yoğunluğu, renk tonlamaları, gereksiz parlamalar veya alakasız tonda pikseller size bir manipülenin olduğunu işaret edecektir. Bu yüzden ELA’nın bile çözemeyeceği oynamaları doğru gözlem ile yakalayabileceğinizi belirterek bu makalemize de son veriyoruz.

Kaynaklar

http://www.errorlevelanalysis.com/

http://www.theatlantic.com/infocus/2012/11/national-geographic-photo-contest-2012-part-ii/100414/

http://lifehacker.com/5644259/how-to-detect-a-photoshopped-image