Google News Kayıt Olma

Google_News_LogoGoogle News, Google’ın diğer sitelerden haber niteliğindeki konuları alarak kendi sisteminde listelediği ücretsiz bir hizmet. Özellikle haber siteleri için büyük bir fırsat olan bu hizmetin web sayfanız trafiğine önemli katkılar sağlaması söz konusu. Tabii başvuru sürecinde kabul görmeniz için üstesinden gelmeniz gereken birkaç kriter var.

Bu makalemizde Google News’e nasıl kaydolacağınızı anlatacağız.

Google News’e nasıl kayıt olunur?

Google ilk aşamada siteniz ile alakalı aşağıdaki verileri izleyecektir :

  1. Siteniz özgün içeriğe sahip mi?
  2. Ne sıklıkla yazı yazıyorsunuz?
  3. Siteniz ve yazılarınız profesyonelce mi?
  4. Yazarlarınız ve içerik sağlayıcılarınız hakkında bilgilendirmeler mevcut mu?

Adım Adım Google News’e Üyelik

Artık hazırsanız neler yapmamız gerektiği üzerine adım adım konuşalım. Bu kısa başlıkların herbirini geçtikten sonra kayıt aşamasına hazır olacağız.


Adım 1 : Doğru Başlıklar

Özgün içerikler oluşturduktan sonra ilk aşamada dikkat etmemiz gereken şey yazı ve haberlerimize girdiğimiz başlıklar. Başlıklarınız 2-22 karakter arasında, anahtar kelimeleri içerecek şekilde olmalıdır.


Adım 2 : Makale Uzunlukları

İkinci önemli kısım ise makalelerinizin yeterli uzunluğa sahip olması. Google News 250 kelimenin altındaki haber metinlerini yeterince açıklayıcı ve detaylı bulmadığı için görmezden geliyor.


Adım 3 : Birden Fazla Yazar

Web sayfanızın içeriklerini sadece bir kişinin girmesi de iyi bir izlenim bırakmayacaktır. Bu yüzden birden fazla yazarın kendi yorumlarıyla sitenize renk katıyor olması sizi rakipleriniz içerisinde ön plana çıkardığı gibi Google News’in gözünde de önemli kılacaktır.

Yazarlarınız için künye sayfası oluşturmanız, site sahibinin, yayın yönetmeninin, reklam sorumlularının, her bir yazarın kısa biyografisi, fotoğrafı ve siteniz içerisinde yayınladığı eserleri göstermeniz başvurunuzun onayla bitmesine yardımcı olacaktır.

Ayrıca makalelerinizin içerisinde de yazar ve eklenme tarihi gibi bilgileri göstermeniz de önemli.


Adım 4 : Bol Bol İçerik ve Reklam

Google News’in göz attığı bir diğer husus ise sitenizin canlı olması. Başvuru yaptığınızda sitenizde minimum 100 tane makale olmalı ve sonrasında her gün minimum 3 makale giriyor olmanız işinizi kolaylaştıracaktır.

Ayrıca web sitenizde reklam yayınlıyor olmanız da sitenizin stabil bir gelir modelinin olduğunu gösterir. Tabii reklam işini abartmak, aşırı banner yayınlamak bu avantajı kaybetmenize sebep olur.


Adım 5 : Daha Fazla Görsel Öğe

Makalelerinizde bol bol görsel ve video kullanmanız kendinizi daha iyi açıklamanızı sağlayacaktır. Özellikle video kullanımı hem kullanıcıların sitenizde geçireceği ortalama süreyi hem de etkileşimi arttırır.


Adım 6 : Hakkımızda ve İletişim Sayfaları

Organizasyonunuz daha ikna edici olması için web sitenize hakkımızda ve iletişim gibi sayfalar eklemelisiniz. Bu ekranlarda telefon numarası, elektronik posta adresi, yayıncı ve yazar adresi gibi bilgiler gösteriyor olmalısınız.


Adım 7 : Profesyonel Arayüz

Web sitenizi daha rahat okunabilir kılmak için profesyonel bir tasarım seçmelisiniz. Google News’in de önem verdiği konulardan birisi kullanıcı arayüzü. Kullandığınız yazılım ne olursa olsun tasarım tarafında sade ve rahat kullanılabilir yapıları seçmelisiniz.


Google News’e Başvurmaya Hazırız!

İlk olarak Google’ın Partnerdash ekranına gidiyoruz ve açılan sayfada News linkini tıklıyoruz.

google-partner-dash-news

Açılan ekranda bize ait siteler gözükmekte. Eğer bu ekranda hiçbir web sayfanız gözükmüyorsa en alttaki Siteyi Search Console’da doğrula butonuna tıklayıp mülk ekleme işlemi yapın. Eğer başvuru yapmak istediğiniz site listede yer alıyorsa hemen yanındaki Google Haberler’e eklenme isteğinde bulunun butonunu tıklayın.

google-news-first-step

Şimdi karşımızda modal penceresi içerisinde bir form gelecek. Buradaki bilgileri doğru bir şekilde giriniz. Hatırlatmalar alttaki görsel üstünde mevcut.

google-news-submit-form

Formu doldurduktan sonra Gönder butonuna tıklıyoruz ve kayıt işlemini tamamlıyoruz.

Başvurum ne kadar sürede sonuçlanır?

Başvurular 1 hafta içerisinde incelenip sonuçlanabiliyor. Uzayan bekleme süreçleri ise genellikle onay ile sonuçlanıyor. Bu yüzden eğer tarafınıza sonuç ile ilgili geri dönüş yapılmazsa endişeye kapılmayın.

Sonuçları yine aynı adres üzerinden görüntülemeniz mümkün. Partnerdash sayfası üzerinden News linkini tıklayarak başvuru durumlarımızı anlık olarak takip edebiliyoruz.