Mobil Sitenize WhatsApp ve Diğer Sosyal Paylaşım Linkleri Ekleyin
Birçok popüler web sayfasının mobil versiyonunda karşımıza çıkan sosyal ağ paylaşım linklerini hatırlar mısınız? Özellikle Facebook, Twitter, LinkedIn gibi ağlar dışında mobil cihazlara özel WhatsApp‘ı da destekleyen bu yapılar sitenizin trafiğini ve bilinirliğini büyük bir hızla arttıracaktır.
Bugün sizlerle sadece HTML, CSS ve JavaScript yazarak sadece mobil cihazlarda gözüken şık bir sosyal ağ paylaşım barı oluşturacağız.
Hem de 1 satır programlama yazmadan!
Mobil cihazlara özel sosyal paylaşım linkleri nasıl oluşturulur?
Yapmamız gereken şeyleri sıralandıralım :
- Siteye girilen cihazın mobil olup olmadığına bakmalıyız.
- İkonları göstermek için sitede Font Awesome yüklü mü değil mi diye kontrol etmeli, yüklü değilse JavaScript ile pageload’da yüklemeliyiz.
- Görüntülenen sayfanın başlığı ve URL’ini dinamik olarak kontrol etmeliyiz.
- Twitter paylaşımları için sitemizin kullanıcı adını (varsa) atılacak tweet içerisine eklemeliyiz.
- Bütün sosyal ağ linkleri ekledikten sonra sayfamız içerisine import etmeliyiz.
Adobewordpress Facebook sayfamızda sizlerden gelen bir soruda takipçimiz şu soruyu soruyor : “9GAG’de beğendiğimiz görselleri WhatsApp üzerinden arkadaşlarımızla paylaşabiliyoruz. Ve bu özellik sadece mobil cihazımda gözüküyor. Aynı yapıyı kendi siteme en kolay yoldan nasıl uygularım?”
Merak etmeyin. Bu işi sandığınızdan da kısa sürede halledeceğiz. En sonunda da aşağıdakine benzeyecek.
Beğendiniz değil mi? Hazırsanız başlayalım.
HTML Kodları
Şaşıracak bir şey yok. Bu işlemleri yapmamız için bir HTML koduna ihtiyacımız yok. İlgili kodları JavaScript ile çağırıp web sitemizin belirli bölgelerine yerleştireceğiz.
CSS Kodları
Web sitemizin tüm öğelerinin üstünde, sitenin en altında gözükmesini istediğimiz socialShare classına sahip barımızın temelini oluşturalım.
section.socialShare { padding: 0; margin: 0; position: fixed; bottom: 0; right: 0; left: 0; z-index: 1999999999; }
socialShare isimli barımızın içerisindeki tüm linklerde olmasını istediğimiz özellikleri belirtelim. 5 tane sosyal ağ linki paylaşacağımız için 100%’ü yakalamak için öğe başı %20’lik bir değer kullanıyoruz.
section.socialShare > a { display: inline-block; width: 20%; height: 45px; background: #333; text-align: center; line-height: 45px; -webkit-box-sizing: border-box; -khtml-box-sizing: border-box; -moz-box-sizing: border-box; -ms-box-sizing: border-box; -o-box-sizing: border-box; box-sizing: border-box; }
Şimdi de sosyal ağlarımızın renklerini ekleyelim.
section.socialShare a.facebook { background: #4a67b7; } section.socialShare a.twitter { background: #22b0f2; } section.socialShare a.linkedin { background: #007bb5; } section.socialShare a.whatsapp { background: #2ab200; } section.socialShare a.email { background: #bc1515; }
Diğer sosyal ağların renklerini öğrenmek istiyorsanız : Sosyal Paylaşım Sitelerinin Renk Kodları
Son olarak sosyal ağ linklerimizin bağlantı stillerini düzenleyelim.
section.socialShare > a, section.socialShare > a:hover, section.socialShare > a:visited, section.socialShare > a:active { color: white !important; text-decoration: none !important; }
JavaScript Kodları
Öncelikle sayfanızda jQuery tanımlı olup olmadığına bakın. Eğer yoksa body‘nin bittiği yere, tanımının hemen öncesine jQuery’i ekleyerek devam edelim.
<script type="text/javascript" src="http://code.jquery.com/jquery-latest.min.js"></script>
Aşağıdaki kod kalıbını hiç bölmeden, sizlerin de işini zorlaştırmadan satır yanlarına yorumlar ekleyerek paylaşıyoruz.
// Mobil cihazdan girilip girilmediği kontrol eden bir if ile başlayalım. if(/Android|webOS|iPhone|iPad|iPod|BlackBerry|IEMobile|Opera Mini/i.test(navigator.userAgent) ) { var twitterUser = '@adobewordpress'; /* Twitter hesabınız */ var shareURL = window.location.href // Sayfa adresi var shareTitle = document.getElementsByTagName("title")[0].innerHTML; // Sayfa başlığı var shareTweetdata = shareTitle + ' ' + twitterUser + ' '; // Atılacak tweet // Eğer sitenizde Font Awesome bulunmuyorsa <head></head> içerisine dinamik olarak ekleyelim. document.fonts.ready.then(function() { if (document.fonts.check('1em "FontAwesome"') != true) { $('head').append('<link rel="stylesheet" href="https://maxcdn.bootstrapcdn.com/font-awesome/4.5.0/css/font-awesome.min.css">'); } }); var dataList = '<section class="socialShare">' + '<a class="facebook" href="https://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=' + shareURL + '"><i class="fa fa-facebook"></i></a>' + '<a class="twitter" href="https://twitter.com/intent/tweet?text=' + shareTweetdata + '&url=' + shareURL + '"><i class="fa fa-twitter"></i></a>' + '<a class="linkedin" href="https://www.linkedin.com/shareArticle?mini=true&url=' + shareURL + '&title=' + shareTitle + '"><i class="fa fa-linkedin"></i></a>' + '<a class="whatsapp" href="whatsapp://send?text=' + shareTitle + '%20' + shareURL + '"><i class="fa fa-whatsapp"></i></a>' + '<a class="email" href="mailto:?subject=' + shareTitle + '&body=' + shareURL + '"><i class="fa fa-envelope"></i></a>' + '</section>'; $('body').prepend(dataList); // Sosyal ağ linklerini body elemanı içerisine yazdırıyoruz. }
Böylece işlemi tamamlamış oluyoruz. Artık sadece akıllı cihazlarda görünen bir sosyal paylaşım barına sahipsiniz.
WordPress’e nasıl eklenir?
Bu tasarımı WordPress’e eklemek için ilgili kodları aşağıdaki dizinlere yerleştirmeniz yeterli.
CSS kodlarımızı wp-content/themes/temanız alanındaki CSS dosyasının en altına ekleyebilirsiniz.
HTML ve JavaScript kodlarını wp-content/themes/temanız/footer.php dosyasının en altına ekleyebilirsiniz.
Hazırladığımız kodlar sayfanızın adresini ve açıklamasını otomatik olarak alacağı için herhangi bir PHP geliştirme yapmanıza gerek yoktur.
Bitirmeden Önce
Yaşadığınız problemleri yorum alanında bizlerle paylaşarak bu tasarımı güçlendirmemize yardımcı olabilirsiniz.
İyi çalışmalar.