Photoshop ile Eskitme Efekti #2

Daha önceki Photoshop derslerimizde fotoğraf eskitmeyi temel anlamda anlatmıştık. İlgili video derse buradan ulaşabilirsiniz.

Bugün ise daha detaylandırılmış bir eskitme tekniği üzerinde konuşacağız.

Fotoğraf eskitme nasıl yapılır?

Eskitme efektinin temelinde aktif renklerin kısılması ve görüntünün az da olsa bozulması yatar. Beraberinde sertleştirme (sharpen) efekti de uygulanabilir. Adobewordpress olarak size bambaşka bir eskitme tekniği göstereceğiz.

Yapımı gayet basit. Biz dersin son kısımlarında metalik bir yüzey kullanacağız. Bu görseli aşağıdan indirebilirsiniz.

Dosya adı : metalik-yuzey.jpg

Üzerinde çalışacağımız fotoğraf ise aşağıda :

Orjinal

Şimdi adım adım ilerleyelim.

1. Adım : Otomatik tonlamalar

Fotoğrafı Photoshop ile açtıktan sonra derse başlayabiliriz. İlk olarak fotoğrafın olduğu layerın üzerini faremizin sağ tuşuyla tıklayarak Duplicate Layer diyoruz ve bir kopya layer oluşturuyoruz. Bu işlemi CTRL+J kısayol tuşuyla da yapabilirsiniz. Sonrasında sırasıyla otomatik tonlamalar yapacağız.

Yeni oluşturduğunuz (üstteki) kopya layerı seçtikten sonra sırasıyla Auto Tone, Auto Contrast ve Auto Color efektlerini uyguluyoruz.

Otomatik Tonlamalar

Sonrasında üstteki efekt uyguladığımız layerın Opacity değerini %65‘e indiriyoruz.

Opacity

İki layerı birleştirerek devam edeceğiz. Bu işlemi yapmanın birçok yolu var. Bizim size tavsiyemiz üstteki layerı seçtikten sonra klavyenizin CTRL tuşuna basılı tutarak alttaki layerı da seçin ve böylece çoklu seçim yapmış olun. Sonrasında birleştirme işlemi için Layer > Merge Layers alanına gidin veya CTRL+E kısayol tuşuyla bu işlemi yapın.

Birleştirme işlemini de tamamladıysanız bu adımın son efektini uygulayalım.

Image > Mode > Grayscale alanına gidiyoruz ve görseli siyah beyaz hale çeviriyoruz. Sonrasında ise yine aynı menü altından Duotone alanına gidip aşağıdaki ayarları giriyoruz.

Duotone

Ve son olarak renklendirmeleri aktif etmek için Image > Mode > RGB Color alanına gidiyoruz. Şimdilik gidişat aşağıdaki şekilde ;

Adım 2 : Adjustment Layer

Sıradaki işlemimiz fotoğrafa biraz renk katmak olacak.

Layer penceresinin altındaki Adjustment Layer alanını tıklayın ve  Curves seçimini yapın.

Adjustment Layer

Bu kısımda sadece Red ve Blue kanallarında oynama yapacağız. Red kanalında çok küçük bir oynama yaparken Blue’da renk yoğunluğunu arttıracağız.

Bu da ilginizi çekebilir  Photoshop ile Fotoğraflarda HDR & DRI

Curves

Hazırladığımız Curves Adjustment layerının Opacity değerini %75‘e indiriyoruz.

Şimdi ikinci bir Adjustment Layer ekleyeceğiz. Yine layer penceresinin altındaki Adjustment Layer alanına gidip Solid Color seçimini yapıyoruz. Bizden renk seçimi yapmamızı isteyecektir, pek önemi yok. Herhangi bir renk seçip devam ediniz. Daha sonra Color Fill layerının da Opacity değerini %65’e, Fill değerini %0’a indiriyoruz. Beraberinde layerın üzerini faremizin sağ tuşuyla tıklayıp Blending Options alanına gidiyoruz.

Açılan pencerede Color Overlay uyguluyoruz.

Color Overlay

Blending Options işleminden sonra layerların hepsini birleştirelim. Layer > Merge Visible alanına gidiyoruz veya Shift + CTRL + E kısayol tuşuyla bu işlemi yapıyoruz. Birleştirme işleminden sonra bu adımın son işlemini yapalım. Şuan tek başına kalan layerın üzerini sağ tıklayıp Duplicate Layer diyoruz veya CTRL+J  kısayol tuşlarına basıyoruz.

Oluşan kopya layerı seçtikten sonra Filter > Other > High Pass alanına gidip 4 radius değerinde bir efekt uyguluyoruz. Sonrasında efekt uyguladığımız (üstteki) layerın Normal olan blend mode değerini Soft Light olarak değiştiriyoruz.

Blend Mode

Bu işlemden sonra gidişat aşağıdaki şekilde olacaktır :

Gidişat

Burada durabilirsiniz çünkü şuan için elde ettiğimiz sonuç gerçekten etkileyici. Ama eskitilmiş yüzey eklemek istiyorsanız makaleyi okumaya devam edin.

Adım 3 : Yüzey Eskitme

Ve geldik son ve en kısa adıma. Makalenin başında paylaştığım “Metalik Yüzey” görselini Photoshop’a aktarın ve fotoğrafınızın olduğu layerın üzerine yerleştirin.

Daha sonra metalik yüzey layerının Normal olan blend mode değerini Lighten olarak değiştirin. Böylece en koyu tonlar yüzeyden etkilenecektir.

Sonuç

Sonuç

Photoshop derslerimiz ve makalelerimizi uzun tutuyoruz. Bunun sebebi efektlerin zorluğu değil, detaylandırmalarımızın fazlalığıdır. Gayet basit bir dil ile bol bol görsel kullanarak anlatımlar yapıyoruz.

Bu makale de onlardan biri oldu. İlk bakışta uzun gözüksede temelde dakikalar içerisinde hazırlanabilecek bir efekt uyguladık.

Bir sonraki Photoshop dersimizde görüşmek üzere, hoşça kalın.