Web Tasarımında 5 Popüler Trend

tasarim-trendleriSon birkaç saat içerisinde ziyaret ettiğiniz web sayfalarını hızlıca bir hatırlayın. Farklı amaçlara hitap eden çeşitli arayüzler gözünüzün önünde canlanacaktır. Biraz daha detaylı düşününce aslında bütün bu arayüzlerin belli başlı prensipler üzerine kurulu olduğunu fark edeceksiniz. Özellikle web tasarımı ile meşgul, bu işe saatlerinizi arıyorsanız zaten sözünü ettiğimiz detaylar gözünüzden kaçmayacaktır.

Bu makalemizde web teknolojilerinin (W3C) güçlenmesiyle genişleyen tasarım yelpazeninin son trendleri üzerine konuşacağız.

Flat UI & Design

flat-design

Düz ve keskin yapının yumuşak renklerle olan uyumundan varolan Flat tasarım günümüzde fazlasıyla popüler. Apple’ın sadece iOS7’de kullandığı flat kullanıcı arayüzüyle sınırlı kalmayıp iOS8’de de bu yapıyı koruması kimsecikleri şaşırtmamıştır. Microsoft cephesine değinmeye bile gerek yok, Metro tasarım hala hepimizin gözünün önünde. Hal böyleyken çığ gibi büyüyen flat trendi şuan tüm internetin büyük bir yüzdesini sarmış durumda. Bu hızlı büyüme de akıllara “Ne zaman bu trend düşüşe geçecek?” sorusunu getiriyor.

Birçok tasarımcı flat yapının bir şekilde devam edeceğini savunuyor, bir kısmı da tıpkı eski popüler trendler gibi bunun da yok olup gideceğini iddia ediyor. Ancak karmaşık yapılar olduğu sürece onun tam karşıtı basit tasarımlar da yaşayacaktır. Bu da flat tasarımların ölümsüz olabilme ihtimalini yüksek kılıyor.

“Eee peki ya örnek?” dediğinizi duyar gibiyiz. Fazla uzaklarda aramaya gerek yok. Adobewordpress.com da flat ruhunu taşımaktadır.
[no_toc]

Responsive Design

responsive-design

Amatör eller tarafından şekillendirilmiş bir bardak düşünün. Her yeri yamuk, asimetrik ve çirkin bir yapıya sahip. Bunun içerisine katı bir öğeyi sokmaya çalıştığımızda bu düzensiz yapı bize engel olacak, cismin bardağa girmesini zorlaştıracaktır. Ancak sıvılar için bu böyle değil. İçine döküldüğü kap ne kadar şekilsiz olursa olsun bildiğiniz gibi sıvı, o kabın şeklini her türlü almakta. İşte bu fizik gerçeği liquid (sıvı) ve fluid (akışkan) tasarımın doğumuna sebep oluyor. Biz bu iki kardeşi özetle Responsive tasarım olarak adlandırıyoruz.

Duyarlı tasarım olarak Türkçeye geçen bu yapı, web sayfalarının her türden cihazda rahatlıkla görüntülenebilir olmasını temel alıyor. Böylece hem kullanım kolaylığı sağlanıyor, hem de development aşamasında değişik çözünürlükler için farklı farklı tasarımlar oluşturulmadığı için zaman kazanılıyor. Özellikle 12’lik grid mantığıyla tasarımın web tarafında çığır açan Bootstrap ve türevi frameworkler, responsive tasarımların günden güne çoğalmasını sağlıyor.

Bu da ilginizi çekebilir  WordPress Tema Geliştiricilerine Özel, Karşınızda Theme-Check!

Flat tasarım trendinde olduğu gibi responsive tasarımda da örnek olarak görüntülemekte olduğunuz web sayfamızı gösterebiliriz.

 

Minimalisim

minimalism-design

Amaçsız bir arayüz düşünülemez. Her ekranın da bir Primary Action’ı bulunmaktadır. Kullanıcı bu hedefe yönlendirmek varken etrafa saçılmış gereksiz içeriklerle dikkat dağıtmak ne diye?

Minimalist yapı tamamıyla basitlik üzerine kurulmuştur. Daha az renk ve içerik kullanarak daha akılda kalıcı tasarımlar oluşturabileceğinizi iddia ediyor. Aslında bu iddiadan da öteye geçti diyebiliriz.

Flat ile derin bir ilişkisi olduğunu söylememize gerek bile yoktur herhalde. Tasarım camiasının hemfikir olduğu konulardan biri de aynı flat gibi minimalist tasarımlarında ölümsüz olduğu yönündedir.

 

Sticky Header

sticky-header-design

Çerçeveyi biraz küçültüp konuyu sabit ve yapışkan header tasarımlarına getiriyoruz. Bu yapı içerisinde bulunduğumuz yılın başında hızlıca yaygınlaşarak belirli bir ivmeye erişti. Google Plus‘da da gelişmiş bir haliyle örneğini gördüğümüz trend, kolay kullanımı amaçlamakta. Ancak her navigasyon öğesinde olduğu gibi bu yapıya da alternatifler günden güne gelişmekte.

Önümüzdeki yıllarda üst kısımda yapışkan bir menü örneğini belki bu kadar sık görmeyeceğiz ama tasarımın hazırlanmasını sağlayan teknik yeni yapılara gebe. Bekleyip görelim.

ÖRNEĞİ GÖRÜNTÜLE

One Page Design

tek-sayfalik-web-sitesi

Bütün bir içeriği tek sayfaya yığmak minimalist yapının tam tersi gibi algılanmamalı. Tek sayfalık tasarım trendi flat ve minimal yapıyla çok sıkı bir ilişki içerisinde. Başka türlü bunca içeriği bir alanda göstermek ve detayların anlaşılmasını beklemek pek mantıklı değil.

Geçtiğimiz hafta bu konuyla alakalı örnek bir tasarım oluşturduğumuz için işin tekniğine de değinebiliriz. Örneği görüntüleyerek başlayabilirsiniz.

ÖRNEĞİ GÖRÜNTÜLE

Kapanış

Güncel tasarım trendlerine hakim olmak için Adobewordpress’i takip etmeye devam edin.

İyi çalışmalar.