Google Translate ile Sitenizi Evrenselleştirin!

Google Web TranslateWeb sayfanızın İngilizce görüntülenmesini istemez misiniz? Ya da Fransızca? Günümüzde bu işlem Google Translate sayesinde mümkün. Hem de dakikalar içerisinde.

Google Translate kullanıcılarının ve çeviri ekibinin girdiği tanımlamalar sayesinde web sayfanız otomatik olarka diğer dillere çevrilmekte. Google geçtiğimiz günlerde bu işlemi yapmamızı sağlayacak bir araç yayınladı.

Google Translate ile Türkçe sitenizi şu dillere çevirebilirsiniz : Afrika Dili, Almanca, Arapça, Arnavutça, Azerice, Baskça, Belarusça, Bengalce, Boşnakça, Bulgarca, Cebuano, Çekçe, Çince, Danca, Endonezya Dili, Ermenice, Esperantoca, Estonyaca, Farsça, Felemenkçe, Filipince, Fince, Fransızca, Galce, Galiçyaca, Gücerat Dili, Gürcüce, Haiti Creole Dili, Hırvatça, Hintçe, Hmong Dili, İbranice, İngilizce, İrlandaca, İspanyolca, İsveçce, İtalyanca, İzlandaca, Japonca, Javanese, Kamboçyaca, Kannada, Katalanca, Korece, Laoca, Latince, Lehçe, Letonca, Litvanyaca, Macarca, Makedonca, Malezya Dili, Malta Dili, Marathi, Norveçce, Portekizce, Romence, Rusça, Sırpça, Slovakça, Slovence, Svahili, Tamil, Tay Dili, Telugu, Ukraynaca, Urduca, Vietnamca, Yidce, Yunanca

Hadi Google’ın bu hizmetiyle web sayfamızı evrenselleştirelim!

Nasıl yapılır?

Sitemize araç ekleyeceğiz. Ziyaretçileriniz selectbox’dan siteyi çevirmek istedikleri dili seçmelerini sağlayacağız. Veya ziyaretçinin sitemize girerken kullandığı IP adresine göre onun yaşadığı bölgeyi çözüp, siteyi otomatik o dile çevireceğiz.

Aşağıdaki adrese giderek işleme başlayalım.

http://translate.google.com/manager/website/add

Website URL alanına site adımızı yazalım. Altındaki Website Language kısmına da sitemizin orjinal dilini girelim.

Website Info Alanı

Şimdi Next kutucuğunu tıklayıp ikinci alana gidiyoruz. Açılan sayfadaki tüm terimleri aşağıda tanıttım.

Plugin Settings

Translation Language : All Languages olarak bırakırsanız sitenizin tüm dillere çevrilebilmesini sağlar. Specific Languages alanına giderseniz sadece istediğiniz dillere sitenizin çevrilmesini sağlar.

Display Mode : Inline > Dropdown only benim seçimim olacak. Diğerlerini de tanıyalım. Tabbed derseniz sitenin bir köşesine selectbox eklenir. Automatic derseniz siteniz ziyaretçinin giriş yaptığı IP’ye göre otomatik olarak çevrilir.

Bu da ilginizi çekebilir  Haftanın Ücretsiz Web Teması #22

Advanced : Burada “Your page contains content in multiple languages.” alanı önemli. Çünkü bu alanı seçerseniz sitenizde birden fazla dilde makale olduğunu kabul edersiniz. Türkçe yayın yapanlar bu alanı işaretlememli. Ayrıca en alttaki seçimi yaparak çeviriciyi Google Analytics ile ilişkilendirebilirsiniz. Altta açılan alana Analytics ID’mizi giriyoruz.

Buradaki işlemler de bittiğinde Get Code buttonunu tıklıyoruz.

Açılan pencerede üst kısımda meta kodumuz olacak. Bu kodu <head></head> içerisine yerleştiriyoruz. Alttaki kodu ise sitemizde çeviri aracının gözükmesini istediğimiz yere yapıştırıyoruz. Yani <body></body> içerisine.

İşlem bu kadar.

Sitenizin çevirisi ile ilgili yaşadığınız sorunlar için  aşağıdaki linkleri kullanabilirsiniz.

Öneriler : http://translate.google.com/manager/website/suggestions

Düzeltmeler : http://translate.google.com/manager/website/corrections

Sözlük : http://translate.google.com/manager/website/glossary

Neden önemli?

Google üzerinden sitenizi yabancı ziyaretçiler gelebilir. Bu tarz durumlarda ziyaretçinin sitede geçireceği zamanı arttırmak için çeviri aracı kullanmanız önemli. Böylece siteniz içeriği daha kullanışlı bir hale gelecektir. Ayrıca daha önce söylediğimiz gibi, Google’ın araçlarını aktif olarak kullanmak site değerini her zaman arttıracaktır.

Adobewordpress.com Çeviri

An itibariyle sitemizde de Google Translate çubuğu bulunmaktadır. Sizlere de tavsiye etmekteyiz.

İyi çalışmalar.