Web Sayfanızın Index ve Rank Hızını Arttırma

Bugün sizlerle birlikte web sayfalarınızın Google tarafından fark edilme ve kayıt altına alınma hızını arttıracak belli başlı metodları paylaşacağız.

Web sayfanıza veya blogunuza yeni bir içerik eklediğinizde genellikle uzun ve sinir bozucu bir bekleyiş başlar. Öncelikle Google’ın yeni içeriği fark edip indexlemesi beklenir. Daha sonra ise bu yeni içeriğin rank değerinin atanması beklenir. Bu süreç kötü puanlamalarda haftalar hatta aylar bile sürebilir.

Ancak bu süreci hızlandırabilecek, SEO değerinizi yükseltebilecek birkaç basit ve etkili adımlar mevcut. Bunların bir kısmı bizim web sayfamızın üzerinde yapabileceğimiz şeyler, bazıları ise Google’ın bize sunduğu araçlar.

Google’ın sizlere sunduğu ücretsiz SEO araçlarının tamamına buradan erişebilirsiniz.


1. Indexlenme Hızını Arttırma

Google’ın botları web sayfanızı belirli zaman aralıklarıyla ziyaret eder. Bu ziyaret sıklığı sitenizin rank değerine, yani puanlamasına göre düzenlenir. Yüksek rank değerine sahip web sayfaları arama sonuçları ekranında hem daha hızlı hem de daha yukarıda gözükür. İlk olarak “Web sayfamın nasıl daha hızlı indexlenmesini sağlarım?” sorusuna cevap bulalım.

1.1 URL Inspection Tool

Eski adıyla “Fetch and Render”, Türkçesi ise “URL Denetleme Aracı”.

Bu araç sayesinde yeni içeriklerinizin linklerini Google’a bildirebilirsiniz. Böylece Google’ın “Indexlenecek Yeni İçerikler” sırasına manuel olarak giriş yapabilirsiniz.

1.2 Sitemap

Türkçeye “Site Haritası” olarak çevirebileceğimiz sitemaplar, web sayfanızdaki linklerin hiyerarşik ve kronolojik olarak Google’a bildirilmesini sağlar. Bu metod indexleme konusunda izleyebileceğiniz en hızlı ve kolay yöntemdir. İsterseniz birden fazla sitemap de kullanabilirsiniz.

Örneğin WordPress‘te sayfalar ve yazılar için ayrı sitemap kullanılabilir.

Robots.txt dosyası da kullanarak Google’a, site haritanızın hangi dizinde olduğunu belirtebilirsiniz.

Google Search Console kullanarak sitelerinizin link haritalarını yükleyebilir ya da burada oluşan problemleri görüntüleyebilirsiniz.

1.3 Ping

Web sayfalarınızın güncellendiğini belirtmenin en kolay yollarından birisi ise Google’a ping atmak. Yeni içerik eklediğinizde güncellenen site haritanızın linkini Google’a bildirmek, indexlenme hızınıza fazlasıyla etki edecektir.

http://www.google.com/ping?sitemap=[Sitemap Adresi]


2. Rank Hızını Arttırma

Yüksek trafikli web sayfalarının ortak özellikleri Google veritabanında yüksek bir rank değerine sahip olmalarıdır. Hem daha hızlı insanlara erişmenizi hem de üst sıralarda çıkmanızı sağlar. Aynı zamanda Google indexlediği her içeriği ranklama için sıraya alır. Düşük rank değeri bu anlamda Google’da yer alma hızınızı en az 2x oranında düşürecektir.

2.1 Anlamlı URL’ler Oluşturun

Birçoğumuzun hali hazırda kullandığı ama yine de hatırlatmakta fayda gördüğümüz diğer bir yöntem ise SEO’ya uygun URL yapısı oluşturmak. Anlamlı URL‘ler link dahilinde neler anlatıldığını özetler nitelikte olduğu için rank değerinize katkı sağlar.

Bu da ilginizi çekebilir  Arama Motoru Optimizasyonu - SEO Nedir, Neden Yapılır ?

Örneğin

http://..com/sinemalar/fantastik/yuzuklerin-efendisi

2.2 Refere Etmek

Yeni eklediğiniz içerikleri, web sayfanızda bulunan ve daha sık ziyaret edilen URL’ler içerisinde çağırın. Hem kullanıcılarınız güncel içeriklerinizi daha kolay takip edebilir, hem de Google botları sıklıkla ziyaret ettikleri anasayfanızdan bu yeni içeriğe hızlıca geçiş yaparlar.

Yeni içeriklerinizi önemli sayfalarda linklemeniz Google’da iki tip çalışması başlatır.

  • Rank ve index için içeriğin sıraya alınması sağlanır.
  • Önemli sayfalarda refere edildiği için öncelikli olarak index ve rank ataması yapılrı.

Bu anlamda web sayfanıza ilgili içerikler ve son eklenenler gibi küçük paneller eklemeniz doğru bir karar olacaktır. Ayrıca WordPress kullanıcıları “bu da ilginizi çekebilir” mesajları ile sayfa içi linkleme yapabilir. İlgili eklentiye buradan erişebilirsiniz.

2.3 Eski İçerikleri Düzenleme

Yeni içerikleri ön plandaki ekranlardan linklemek iyi bir fikir. Ancak bir diğer iyi fikir ise eski içeriklerinizde de yenileri paylaşmanız.

Eski içerikleriniz Google’da hali hazırda yerini almış ve belirli rank değerlerine sahip olmuşlardır. O içeriklerden ilgili olanlara satır arasında yeni içeriğinizi çağırmanız yine Google tarafındaki index ve rank hızınızı arttıracaktır.

2.4 Ücretli Trafik

Web sayfanızın reklamlarını Google veya Facebook gibi platformlarda yayınlamanız, yeni içeriklerinizde de trafiğe sebep olacaktır. Site içi etkileşimi de arttırabilecek olan bu metod sayesinde kısa vadede rank değeriniz artacaktır.

2.5 Arama Üzerinden Trafik

Biraz zor ancak listedeki en etkili rank metodlarından birisi ise Google arama sonuçları ekranı üzerinden trafik almak. Bunun en kolay yolu ise kişilerle direkt olarak URL değil, Google arama sorgunuzu paylaşmak. Eğer sonrasında kişiler google arama sonuçları listesinden sizin web sayfanızı tıklarlarsa rank değeriniz artışa geçecektir. Burada arama patterni ise şöyle:

http://www.google.com/search?q=[Sorgu]

Bir örnek üzerinden konuşalım.

https://www.adobewordpress.com/category/photoshop-dersleri

yerine

https://www.google.com/search?q=photoshop+dersleri

kullanılabilir.

Bu işlem ayrıca Click-Through Rate (CTR), yani Tıklanma Oranı (TO) gibi pazarlama metriğinize de katkı sağlar.

2.6 Sosyal Ağlarda Paylaşmak

Rank hızını arttırmanın en etkili yollarından biri de yeni yayınladığınız içerikleri hızlıca sosyal ağlarda paylaşmanızdır.

WordPress’te eski yazılarınızı otomatik olarak sosyal ağ hesaplarınızda paylaşan eklenti için buraya bakabilirsiniz.


Bitirmeden Önce

Kolaylıkla fark edebileceğiniz gibi arama motoru optimizasyonu akışı her geçen gün değişmekte. Bu yüzden günceli takip etmek hiç olmadığı kadar önemli. Örneğin Google’ın arama motoru algoritmasındaki yapısındaki yenilikleri duyurduğu https://developers.google.com/search/blog adresini değerli bir kaynak.