WordPress’te Resimlere Filigran Ekleme

wordpress-filigranWordPress sitenizdeki görselleriniz başka siteler tarafından çalınıyor mu? O kadar emek harcayıp hazırladığınız illüstrasyonlar kaynak bile belirtilmeden başka sitelerde mi kullanılıyor?

Sadece bu kadar da değil. Başka siteler, sizin görsellerinizi çağırdığında yapılan işlemin bir kısmının da sizin sunucunuzun bant genişliğinden ödendiğini biliyor muydunuz?

Üzülmeyin. Size yapılan bu haksızlığa dur demek için makalemizin devamına göz atın.

Filigran nedir?

Filigran (watermark), kağıtlara işlenen, ışığa tutulduğunda gözüken resim ve yazılara denir. Bugün dijital ortamda olduğu gibi eskiden de kalpazanlığın önüne geçmek için kullanıldı. Daha güncel tanımıyla, görsellerin üzerine eklenen, genellikle şeffaf yapıdaki bir tip imza modelidir filigran. Görselin yapımcısını ya da ait olduğu kaynağı belirtir. Leonardo Da Vinci eğer Son Akşam Yemeği isimli tablosunun altına koca bir imza atmış olsaydı bu da günümüz dijital medyasında filigran olarak nitelendirilebilirdi.

Örnek filigran

Sağ üstteki siyah kutu Adobewordpress.com'un filigranıdır.
Sağ üstteki siyah kutu Adobewordpress.com’un filigranıdır.

WordPress’te resimlere nasıl filigran ekleyebilirim?

WordPress’in Watermark isimli eklentisi sayesinde htaccess ve php işbirliğiyle görselleriniz üzerine otomatik olarak filigran ekleyebilirsiniz. Bu görsellerinizin orjinalinde hala eskisi gibi olacağı, ancak URL üzerinden erişildiğinde filigran ile gözükeceği anlamına geliyor. Yani sadece yeni yüklediğiniz görseller değil, eski görsellerinizin de üstüne filigran atılacak.

Bir diğer güzel özelliği ise eklentiyi pasifleştirdiğiniz anda herşey eskiye dönüyor.

Bu eklenti htaccess ile çalıştığı için FTP’nizin ana dizininde .htaccess dosyası yoksa oluşturmanız gerekiyor. Aynı şekilde Apache modülü olan “mod_rewrite” yapısının da aktifleştirilmiş olması gerekiyor. Biz bu makaleyi yazarken İngilizce, Fransızca ve İspanyolca dil seçeneklerine sahip olan eklentinin tek kötü özelliği sadece JPG formatlı görseller üzerinde işliyor olması. Ancak yapımcı, yakın zamanda diğer görsel formatlarının da filigran ile işlenebileceğini duyuruyor.

Bu da ilginizi çekebilir  WordPress Yönetici Panelinizi Koruyun!

Kurulum

Eklenti tamamıyla ücretsiz.

WordPress’e eklentilerin nasıl kurulduğunu kısaca hatırlayalım.

  1. Dosyayı indirin ve zip içerisinden çıkarın.
  2. Eklenti klasörünü FTP aracılığıyla ‘/wp-content/plugins/’ dizinine upload edin,
  3. WordPress admin panelinizden Eklentiler alanına gidip eklentiyi etkinleştirin.

Download Adresi : Watermark