WordPress’te En Çok Yapılan Hatalar
WordPress sitenizde Google sıralamalarında aşağılara düşmenize sebep olabilecek hatalar yapmadığınıza emin misiniz? Yazılarınızı doğru bir şekilde optimize ediyor musunuz? Peki ya WordPress’i tam performanslı olarak kullanabiliyor musunuz?
Bugüne kadar WordPress kullanıcılarının yapması gerekenleri anlatan yüzlerce makale yayımladık. Bu sefer farklı bir perspektiften bakıyor olacağız. Sizler için WordPress kullanıcılarının en çok yaptığı hataları derleyerek kapsamlı bir makale hazırladık.
Eğer kahveniz hazırsa başlayalım.
Çıkış Noktası
Herkes ister Google‘da üst sıralarda yer almayı. Ancak elinizin altındaki WordPress içerik yönetim sistemi milyonlarca kişi tarafından kullanılmakta. Hal böyleyken sitenizi optimize hale getirmeden, fark yaratmadan üst sıralar ne yazık ki hayal.
Bu makalemizin çıkış noktası bir takipçimiz tarafından gönderilen elektronik postaya dayanmakta. Feride isimli takipçimiz şöyle sormuş.
Başkalarının içeriklerini kopyalayan bir web sayfası çok ama çok kötü tasarımına rağmen niye Google’da benim sitemden üst sıralarda gözüküyor.
Bu sorunun birden çok cevabı var. Ama özetleyecek olursak Feride daha iyi bir web sayfasına sahip olduğu halde bazı şeyleri yanlış yapıyor. Peki ya ne bu hatalar?
Sayfa adında anahtar kelime kullanmamak
Google hedef kelimelerin URL içerisinde de geçmesini sever. Bu konuda Google taraflı resmi bir açıklama olmamasına rağmen yıllardır ‘SEO Linkleme‘ diye tabir edilen ve WordPress’te Kalıcı Bağlantılar altından yönetilen bir bağlantı seçeneği mevcut. Linklerinizin içerisinde Google’da aranan kelimenin bulunması bu listedeki en önemli faktörlerden birisi.
Örneğin bu makalenin adresi :
https://www.adobewordpress.com/wordpress-en-cok-yapilan-hatalar
Ancak aynı makaleye aşağıdaki adresle de erişmek mümkün :
https://www.adobewordpress.com/?p=15044
Sizce hangisi daha başarılı? ‘Birinci örnek’ dediğinizi duyar gibiyiz.
SEO eklentisi kullanmamak
WordPress için hazırlanmış ve ücretsiz kullanılabilen onlarca SEO eklentisi mevcut. Ancak yine de bu eklentileri kullanmayan milyonlarca web sayfası mevcut. Doğru SEO çalışması yapılmamış bir web sayfasının Google’da üst sıralarda yer alması neredeyse imkansız.
Örneğin alttaki resimde bir makaleye “odaklanılan kelime” belirtmenin önemi gösterilmekte.
Doğru bir SEO çalışması ile makalelerinizin Google’da ilk sayfada yer alması mümkün
Adobewordpress olarak bizler de an itibariyle Yoast tarafından geliştirilmiş WordPress SEO eklentisini kullanmaktayız. Siz de bu eklentiyi kurmak ve doğru bir şekilde kullanmak istiyorsanız aşağıdaki makalemize göz atabilirsiniz.
Feride eğer makaleyi hala okuyorsan buraya dikkat : “WordPress SEO Kurulumu ve Ayarları”
XML Site Haritası kullanmamak
XML site haritaları bir web sitesinin içindekiler sayfasıdır. Bu dosya Google ve diğer arama motorlarına içeriklerinizin hangi sıklıkla güncellendiğini belirtir. XML kullanmamanız halinde Google’ın örümcekleri yine web sayfanıza gelecektir ancak doğru planlama yapılmadığı için birçok şeyi gözden kaçıracaktır. Aşağıda örnek bir site haritası mevcut.
Bu site haritası gösteriyor ki anasayfamız 100% önemli ve arama motorları tarafından hergün kontrol edilmeli. Makalelerimiz ise %60’lık öneme sahip ve sadece haftada bir kontrol edilmeli.
Yapmanız gereken herhangi bir XML Sitemap eklentisi kurmak ve arama motorlarının webmaster araçlarına bunu tanıtmak. Bu süreçte de WordPress SEO eklentisini kullanabilir, eklentinin sizin için bu işlemi yapmasını sağlayabilirsiniz.
İçerikleri birbiriyle eşleştirmemek
İçeriklerinizi tekrar etmeniz, pekiştirmeniz çok normal. Veya bir konu hakkında birden fazla yazı da yayımlayabilirsiniz. Ancak bunu yaparken ilgili konuları birbiriyle eşleştirmeniz önemli.
Üstteki resimde WordPress teması paylaşımı altında “WordPress kullanan 10 dünya devi” makalesine asist yapıyoruz.
Örneğin WordPress sitenizde Beşiktaş kategorisi altında “Beşiktaş’ın bu sene yaptığı transferler” isimli bir makale yazdınız. Aynı kategori altında “Beşiktaş’ın Kadrosu” isimli bir makaleniz daha olduğunu varsayalım. Bu makalelerin herbirinde diğerinin linklerinin geçiyor olması Google’ın örümceklerinin onları ilişkilendireceği anlamına geliyor.
Gereksiz sayfaları indeksletmek
Web sayfanızı temiz ve düzenli tutmanız önemli.
Kullanıcıların işine yaramayacak, herhangi bir bilgi içermeyen sayfaların Google tarafından indekslenmesini engellemelisiniz. Örneğin iletişim formunuzu dolduran bir kişiyi “Mesajınız iletildi. Teşekkürler.” mesajını göstermek için tesekkurler.html sayfasına yönlendirdiğiniz varsayalım.
Google bir şekilde tesekkurler.html’e erişecek ve onun arama sonuçlarında gözükmesini sağlayacak. Ancak bir şekilde bu sayfaya doğrudan erişen kullanıcı memnuniyetsiz bir şekilde sitenizden ayrılacak. Unutmayın, ilk irtiba önemli.
Bu tip sayfaları direkt erişilmez kılmak için .htaccess ya da robots.txt dosyalarını kullanabilirsiniz.
Örneğin robots.txt’e aşağıdaki satırı ekleyerek arama motorlarının tesekkurler.html’e erişimini engelleyebilirsiniz.
User-agent: * Disallow: /tesekkurler.html
Değerli anahtar kelimeleri değersiz konular içerisinde hiç etmek
Bu çok sık yapılan bir hata.
Varsayımlar üzerinden devam edelim.
Fok balıklarını anlatan detaylı mı detaylı bir makaleniz olduğunu varsayalım. Makalenin adresi de /fok-baliklari-hakkinda şeklinde bitsin. Makalenin içerisinde de ülkemizde görülebilen Akdeniz fokları uzun uzun anlatılsın. Bu makale “Akdeniz fokları nedir? Anavatanları neresidir? Ne ile beslenirler? Kaç kilodurlar ve ne renktirler?” türünde yüzlerce sorunun cevabını içersin. Buraya kadar bir sıkıntı yok. Ancak aynı web sayfası içerisinde /akdeniz-foklari bağlantısı altında da en az bunun kadar içerik ve detay bulunmuyorsa burada yanlış bir adresleme var demektir.
Akdeniz foklarına özel bir sayfada bile anlatmadığınız detaylı bir içeriği tüm fok türlerini konu alan bambaşka bir yazıda anlattınız. Ziyaretçi web sayfanıza geldi, onlarca satır içerisinde kayboldu ve memnuniyetsiz bir şekilde web sayfanızdan çıktı.
Sadece Google’a odaklanmak
Birçok kullanıcı pazar paylarının Google’a kıyasla düşük olması sebebiyle Yandex, Bing ve Yahoo gibi arama motorlarını görmezden gelmekte. Siz bu hatayı yapmayın.
Web sayfanızı diğer arama motorlarına da kaydederek kendinizi garantiye alın. Ayrıca Yandex ve Bing-Yahoo webmaster araçlarına da üye olup sitenizi onaylatmayı unutmayın.
Bu araçlar sayesinde arama sonuçlarındaki seviyenizi ve site hatalarınızı görüntüleyebilirsiniz.
Kapanış
İlk bakışta akla gelen hatalar bunlar. Peki ya siz ne düşünüyorsunuz?
Sizce WordPress kullanıcılarının yaptığı en büyük hatalar neler?
Yorumlarda belirtiniz…